
Spruiten met nootmuskaat en uitgebakken spekjes
4 pers.
ca. 20 min
Hollands
Ingrediënten
800 g spruiten
1-2 el olijfolie
2 el roomboter
125 g gerookte spekreepjes (duopak à 250 g)
½ tl nootmuskaat
3 el verse peterselieblaadjes
EXTRA (stoom)pan, vergiet
Bereidingswijze
Snijd de onderkant van de spruiten eraf en houd de hele blaadjes die eraf vallen apart. Snijd de spruitjes in de lengte doormidden en de iets grotere eventueel in drieën. Was ze en laat uitlekken in een vergiet.
Stoom de spruiten in een (stoom)pan in 6 minuten beetgaar. Schep ze over op een bord en schenk er 1-2 el olijfolie overheen. Stoom daarna de spruitenblaadjes 1 minuut in de (stoom)pan en koel ze eventueel in ijswater zodat ze niet verder doorgaren. Laat uitlekken in een vergiet.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekjes op matig vuur 5 minuten. Voeg de spruiten toe en roerbak het geheel op iets hoger vuur nog circa 3 minuten of tot de spruitjes een krokant randje hebbben gekregen. Schep er de gekookte spruitenblaadjes doorheen en haal de pan van het vuur.
Breng het gerecht op smaak met de nootmuskaat en versgemalen peper. Meng er de peterselieblaadjes doorheen en dien het gerecht op in een voorverwarmde feestelijke schaal en serveer direct.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
280 kcal
Vetten
21 gram
Koolhydraten
10 gram
Eiwitten
9 gram