
Steak frites met bearnaisesaus
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 60 min
Frans
Ingrediënten
1 kilogram kruimige aardappel (geschild)
5 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels wittewijnazijn
1 sjalot (zeer fijngesnipperd)
1 bosje dragon (fijngehakt)
2 eidooiers
100 gram boter
4 biefstukken (op kamertemperatuur)
Bereidingswijze
1. Snijd de aardappels in frietjes van circa 1 cm breed. Verwarm de oven voor op 200ºC.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de sjalot. Laat iets afkoelen.
3. Dep de frietjes droog met keukenpapier, doe in een kom en besprenkel met de zonnebloemolie en zout. Schud om, leg op de bakplaat en bak in het midden van de oven in circa 25 minuten goudbruin. Schud halverwege om.
4. Klop in een kom de azijn met de sjalot, dragon en eidooiers glad. Breng een pan met een laagje water aan de kook.
5. Zet de warmtebron laag en zet de kom op de pan, de kom mag het water niet raken. Klop met een garde tot het mengsel lichter en wat dikker wordt.
6. Smelt de boter. Neem de pan van de warmtebron en giet in een dun straaltje de gesmolten boter bij het eimengsel.
7. Blijf roeren tot een mooie, gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet de kom weer op de pan met water om de saus warm te houden.
8. Bestrijk de biefstukken rondom met de rest van de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Verhit een grillpan op middelhoge stand en gril de biefstukken aan beide kanten 2-3 minuten.
9. Neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Serveer met de friet en bearnaisesaus. Lekker met een groene salade.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
700 kcal
Vetten
46 gram
Waarvan verzadigd vet
18 gram
Koolhydraten
34 gram
Vezels
4 gram
Eiwitten
35 gram
Meer recepten in de categorie