
Tulband met cranberrycompote en karamelsaus
8 pers.
ca. 60 min
Hollands
Ingrediënten
Voor de Tulband: 30 g krenten
100 g rozijnen
110 g bloem
20 g maïszetmeel (maizena)
1 mespuntje zout
100 gr koude boter
1 el boter
6 eidooiers
120 gr suiker
5 eiwitten
rasp van ½ citroen
Voor de gezouten karamel: 150 gr witte basterdsuiker
200 ml slagroom
snufje zout
Voor de cranberrycompote: 250 gr cranberry’s (diepvries of vers)
75 ml rode wijn
50 ml sinaasappelsap
50 gr rietsuiker
EXTRA: fijne rasp, tulband van 20 cm doorsnede
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175°C.
Wel de krenten en rozijnen circa 10 minuten in lauw water.
Zeef de bloem met het maïszetmeel en een mespuntje zout.
Snijd de boter in zeer kleine dobbelsteentjes van 5 millimeter en meng door de bloem.
Doe de bloem met de boter in een kom en zet even in de koelkast.
Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje de suiker toe.
Klop de eidooiers met citroenrasp en de helft van de suiker tot het lichter van kleur is.
Spatel de eidooiers door het eiwitschuim en voeg het bloemmengsel toe.
Spatel als laatste de gewelde rozijnen erdoor.
Vet de tulband in en bestuif met bloem, schep het beslag erin en bak de tulband in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Doe de cranberries in een pan en voeg daar de rietsuiker aan toe.
Giet er vervolgens de sinaasappelsap en rode wijn bij.
Zeef je de cranberries. Bewaar het sap om de tulband mee in te kwasten.
Zet voor de karamelsaus de pan op het vuur en voeg geleidelijk de witte basterdsuiker toe.
Als de suiker goed is opgelost gaat de slagroom er beetje bij beetje bij.
Breng op smaak met zout.
Snijd de tulband doormidden en haal het dakje eraf.
Kwast de tulband in met het cranberrysap en vul vervolgens met compote.
Leg hierna het dakje weer op de tulband.
Giet voorzichtig de warme karamelsaus over de tulband.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
465 kcal
Meer recepten in de categorie