
Varkenshaas met peperroomsaus
4 pers.
ca. 40 min
Hollands
Ingrediënten
600 g PLUS Culinaire varkenshaas naturel (2 stuks)
2 el bloem
70 g roomboter
2 el olijfolie traditioneel
1 sjalot, fijngesnipperd
1 laurierblaadje
100 ml kalfs- of runderfond 1 bekertje crème fraîche (125 ml)
6 takjes bieslook, fijngesneden
1 el verse groene peper op sap (potje 106 ml)
1 tl worcestersaus
EXTRA ovenschaal (20 x 25 cm)
Bereidingswijze
1. Haal het vlees 1 uur voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven 15 min. van tevoren voor op 175 °C. Dep de varkenshaas droog, dan wordt het vlees sneller bruin. Bestrooi de varkenshaas rondom met peper. Doe de bloem in een diep bord en rol de varkenshaas erdoor zodat er overal een laagje bloem op zit. Klop het overtollig bloem eraf boven het bord. Gooi dit niet weg. Verhit de helft van de boter met de olie in een koekenpan en braad de varkenshaas op middelhoog vuur in 5 min. rondom goudbruin. Keer regelmatig en laat de boter niet te bruin worden.
2. Zet het vuur laag. Doe de varkenshaas in de ovenschaal en zet 18 min. in de oven. In de oven kan het vlees rustig doorgaren en houd je je handen vrij om een lekkere saus te maken.
3. Voeg de rest van de boter toe aan de pan van het vlees samen met de sjalot en bak de sjalot 5 min. Voeg de overgebleven bloem en peper toe en roer tot een dikke puree. Voeg de laurier toe.
4. Blus af met de fond en 150 ml water en laat al roerend koken. Meng de verse peper en crème fraîche erdoor en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken en dikker worden. Roer af en toe, voeg wat water toe als de saus te dik wordt. Roer de bieslook erdoor en breng op smaak met peper, worcestersaus en eventueel zout. Snijd de varkenshaas in plakjes en serveer met de saus.
Variatietip!
Tip: Wil je een extra rijke en zoetige smaak aan je saus, voeg dan in plaats van 100 ml fond 100 ml witte port toe.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
450 kcal
Vetten
33 gram
Koolhydraten
7 gram
Eiwitten
31 gram