
Vegetarische witlofgratin met gremolata
hoofdgerecht
4 pers.
ca. 30 min
43.17 voor 4 pers.
Ingrediënten
1 kilo Kruimige aardappelen
4 stuks Witlof
2 eetlepel Balsamico crema
2 theelepel Sinaasappelrasp
2 sneetjes Wit brood
2 tenen Knoflook
1 bosje Peterselie
2 theelepel Citroenrasp
1 eetlepel Extra vierge olijfolie
2 Bollen Mozzarella
75 ml Volle melk
35 gram Roomboter
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe in een pan met water en een snuf zout, en breng aan de kook. Kook in 15 minuten gaar, giet af en laat droogstomen.
2. Verwijder ondertussen de buitenste bladeren en het uiteinde van de witlof. Halveer in de lengte en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verdeel over een ovenschaal met het snijvlak omhoog en besprenkel met de balsamico crema en sinaasappelrasp. Rooster 15 minuten in de oven, of totdat de stronken beetgaar zijn en beginnen te verkleuren. Pas op dat ze niet verbranden. Zet de oven iets lager als dat dreigt te gebeuren.
3. Rooster ondertussen het brood in de oven of in een broodrooster krokant. Hak fijn met een groot mes of een keukenmachine. Rasp de knoflook en hak de peterselie fijn. Meng het broodkruim met de knoflook, peterselie, citroenrasp, een eetlepel extra vierge olijfolie, zout en peper. Scheur de mozzarella in stukken.
4. Verwarm de melk in de magnetron. Stamp of mix de aardappels samen met de warme melk en roomboter tot een gladde puree. Haal de witlof uit de schaal en leg apart. Zet de oven op de grillstand. Verdeel de aardappelpuree over de schaal en leg hierop de witlof. Top met de mozzarella en gratineer ongeveer 5 minuten in de oven tot de mozzarella bruin begint te kleuren.
5. Schep de aardappelpuree en gegratineerde witlof op vier borden. Garneer met de gremolata.
Meer recepten in de categorie