
Warme chocolade tahin cakejes
6 pers.
ca. 45 min
Aziatisch
Ingrediënten
100 g boter + extra voor invetten
50 g bloem
40 g cacaopoeder
125 g donkerbruine basterdsuiker
1 vanillestokje
2 eieren, op kamertemperatuur
2 el geroosterd sesamzaad + extra voor garnering
75 g pure chocolade 72% Fairtrade
6 tl tahin
6 kleine ovenschaaltjes van ca. 125 ml
Braadslede
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de ovenschaaltjes royaal in met boter. Smelt de rest van de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zeef de bloem met het cacaopoeder boven een kom. Voeg de basterdsuiker toe en roer met een garde door elkaar. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Roer het merg erdoor.
Roer de afgekoelde boter en eieren erdoor met de garde tot een homogeen beslag. Hak de chocolade in stukjes van 1 cm en schep ze er met het sesamzaad door. Verdeel het beslag over de ovenschaaltjes en schep in elk schaaltje een theelepel tahin en maak een mooie swirl.
Zet ze in de braadslede en vul de braadslede met water tot de schaaltjes halverwege onder staan. Bak de cakejes in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar. Ze mogen nog zacht zijn in het midden.
Laat ze iets afkoelen, bestrooi ze met extra sesamzaad en serveer ze warm. Lekker met vanille-ijs, slagroom of crème fraîche.
Variatietip!
Vind je de braadslede te veel gedoe? Je kunt ook een ovenschaal gevuld met water op de bodem van de oven zetten. Iets minder effectief maar zorgt ook voor een zacht en romig cakeje. Extra variatietip: dit toetje is goddelijk voor de choco-holic maar met gekonfijte kumquat maak je het helemaal top! Snijd de ca. 10 kumquats in partjes en verwijder de pitjes (als het lukt). Breng 100 gram kristalsuiker met 100 ml water aan de kook, voeg de kumquats toe en kook ze op laag vuur in ca. 30 min. zacht. Laat afkoelen in de siroop. Serveer de cakejes met de kumquats en een beetje siroop.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
452 kcal
Vetten
30 gram
Koolhydraten
35 gram
Eiwitten
10 gram