
Witte chocolademousse met stroperige stoofperen
4 pers.
ca. 30 min
Hollands
Ingrediënten
500 ml rode wijn
100 ml rode port
200 g rietsuiker
2 vanillestokjes
3 kruidnagels
4 stoofperen (gieser wildeman)
2 g gelatineblaadjes
150 g slagroom
20 g likeur naar keuze
60 g witte chocolade
100 g cantuccinikoekjes
65 g gedroogde cranberry’s
2 takjes verse munt
EXTRA handmixer, 4 coupéglazen
Bereidingswijze
Breng de wijn, port, rietsuiker, vanillestokjes en de kruidnagels aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat dit wijnmengsel afkoelen.
Schil de peren, snijd de kontjes vlak en zet ze naast elkaar in een (stoof)pan. Voeg het afgekoelde wijnmengsel toe, breng langzaam aan de kook en laat de peren op zeer laag vuur circa 2 uur stoven tot ze zacht aanvoelen, maar nog wel stevig zijn.
Haal de peren en specerijen uit het stoofvocht. Kook het vocht tot de helft in of tot het licht stroperig is. Snijd de peren in parten, verwijder het klokhuis en leg de parten peer in de siroop. Verwarm op laag vuur tot de siroop door de peren wordt opgenomen.
Week voor de chocolademousse de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Breng de slagroom aan de kook. Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en laat ze al roerend oplossen. Voeg de likeur toe.
Hak de chocolade in stukjes en schep ze in een schaal. Schenk het warme roommengsel over de chocolade en laat dit al roerend smelten. Laat minstens anderhalf uur afkoelen en koud worden in de koelkast.
Klop de mousse daarna luchtig met de handmixer en schep in de glazen. Verdeel de cantuccinikoekjes en de peer erover. Bestrooi met cranberry’s en garneer met de munt.