
Zeeuwse oesters met 2 vinaigrettes
4 pers.
ca. 35 min
Ingrediënten
2 sjalotten
3 el rode wijnazijn
1 citroen + extra voor serveren (optioneel)
1 takje peterselie
2 el olijfolie
2 manden Zeeuwse oesters (à 6 stuks, met mes)
Bereidingswijze
1 Maak eerst de vinaigrettes: snipper de sjalot zo fijn mogelijk. Meng de helft met de rode wijnazijn. Breng op smaak met peper. Pers de citroen uit en meng de rest van de sjalot met 3 eetlepels citroensap. Hak de peterselie zo fijn mogelijk en roer erdoor. Breng ook op smaak met peper.
2 Wikkel je linkerhand (als je rechtshandig bent) in een stevige keukendoek. Leg een oester met de vlakke kant naar boven met het scharnier naar je toe in de keukendoek. Zet de punt van het oestermes in het scharnier en wrik rustig met een draaiende beweging met je pols. Je voelt als de oester zich opent, duw dan voorzichtig het mes verder in de schelp. Snijd de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Haal de bovenkant van de schelp, snijd de oester voorzichtig los van de schelp en verwijder eventuele stukjes gruis. Maak zo alle oesters open.
3 Serveer de oesters met de twee soorten vinaigrettes en evt. met extra partjes citroen. Maar gebruik vooral niet te veel vinaigrette want dan proef je bijna geen oester meer.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
52 kcal
Vetten
3 gram
Koolhydraten
3 gram
Eiwitten
2 gram