Welke soorten rijst zijn er?
Er zijn een heleboel rijstsoorten. Naast de bekende witte rijst is er onder andere zilvervliesrijst, basmatirijst en snelkookrijst. Na het bereiden kan de rijst droog, nat of kleverig zijn. Elk type rijstkorrel heeft namelijk een eigen smaak, textuur en unieke voedingswaarden.
Droge rijst
Bij droge rijst zijn de korrels stevig en lang. Een paar voorbeelden van droogkokende soorten rijst zijn basmatirijst, zilvervliesrijst en snelkookrijst. Deze rijstsoort is perfect in chili con carne of andere Mexicaanse gerechten.
Natte rijst
Sushirijst, risottorijst en dessertrijst vallen onder natte rijst. De naam natte rijst zegt het eigenlijk al: na het koken blijft de rijst nat. De korrel is kort en meestal rond of ovaal van vorm. Natte rijst is lekker in een rijstpudding of een poké bowl.
Kleverige rijst
Een voorbeeld van een kleverige rijst is pandanrijst. Kleverige rijst verliest na het koken zijn stevigheid. De kleverige rijst is makkelijk met de hand te eten. Pandanrijst is de ideale rijst voor veel Aziatische gerechten, zoals romige kokosrijst met broccoli en kipdijfiletreepjes in zoetzure woksaus.