1. PLUS/
  2. Over PLUS
  3. /PLUS als organisatie
  4. /Geschiedenis

Geschiedenis

Coöperatie PLUS U.A. ontstond begin 2022, door het samengaan van ondernemerscoöperatie Sperwer U.A. en Coop Nederland U.A.

Introductie van het merk Sperwer

Zeeppoederfabrikant Pleines in Den Dolder wilde in 1926 zijn product ‘De duif’ alleen nog maar leveren aan groothandelaren. De samenwerkende inkoopverenigingen gingen vervolgens op zoek naar een oplossing voor het tekort aan zeeppoeder. Een eigen inkoopvereniging. Op 14 maart 1928 richtten de coöperaties de ‘Coöperatieve Bond van Kruideniers Inkoopvereniging Het Nederlands Sperwerverbond’ op. Een vereniging, met een eigen huismerk ‘Sperwer’, onafhankelijk van de zeeppoederfabrikant. Sperwer is destijds niet toevallig gekozen: het is een roofvogel die het vaak heeft gemunt op duiven.

sperwer oud gebouw

Van Sperwer naar PLUS

Vanaf 1928 is Sperwer de naam van de winkels. In de jaren daarna sluiten meer winkeleigenaren zich aan en de organisatie groeit en bloeit. In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt de winkelnaam Sperwer geleidelijk vervangen door 4 = 6. In 1987 wordt dat Plusmarkt en sinds 2001 is het PLUS.

De geschiedenis van Coop

Coop is al sinds 1891 onderdeel van het Nederlandse levensmiddelenlandschap. Fabrieksarbeiders kwamen toen in opstand tegen de lage lonen, hoge prijzen en slechte kwaliteit van levensmiddelen. Ze begonnen samen winkeltjes, waar ze tegen redelijke prijzen levensmiddelen verkochten aan leden. Door fusies ontstonden regionale coöperaties. In de jaren zestig, toen het grootwinkelbedrijf opkwam, werd geprobeerd om alle lokale en regionale verbruikscoöperaties te verenigen in Coop Nederland. De bundeling van krachten kwam te laat op gang. In 1973 kwamen de winkels en productiebedrijven van Coop Nederland in handen van de concurrentie, op twee regionale coöperaties na: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Zij gingen in 1982 verder onder de naam Co-op ’82 U.A.. In 1999 veranderde de naam in Coop Nederland U.A.. In 2001 ontstond door de fusie met Codis een krachtige, moderne coöperatie van consumenten en ondernemers.

PLUS + Coop: hier groeit iets moois

Eind 2021 besloten PLUS en Coop te fuseren om zo een nog krachtiger marktpositie te realiseren. De oprichting van de nieuwe gecombineerde coöperatie Plus U.A. was per 3 januari 2022 een feit. Met elkaar zorgen we voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar.