Geschiedenis

De ondernemerscoöperatie ‘de Sperwer’ U.A. heeft een lange, rijke geschiedenis. In de jaren twintig van de vorige eeuw bestonden al tientallen coöperaties van kruideniers en kwam de vraag naar een landelijk inkoopverband. Samen zochten de coöperaties naar een eigen handelsmerk, dat ze ook als artikelmerk konden gebruiken.

Introductie van het merk Sperwer

Zeeppoederfabrikant Pleines in Den Dolder wilde in 1926 zijn product ‘De duif’ alleen nog maar leveren aan groothandelaren. De samenwerkende inkoopverenigingen gingen vervolgens op zoek naar een oplossing voor het tekort aan zeeppoeder. Een eigen inkoopvereniging. Op 14 maart 1928 richtten de coöperaties de ‘Coöperatieve Bond van Kruideniers Inkoopvereniging Het Nederlands Sperwerverbond’ op. Een vereniging, met een eigen huismerk ‘Sperwer’, onafhankelijk van de zeeppoederfabrikant. Sperwer is destijds niet toevallig gekozen: het is een roofvogel die het vaak heeft gemunt op duiven.

sperwer oud gebouw

Van Sperwer naar PLUS

Vanaf 1928 is Sperwer de naam van de winkels. In de jaren daarna sluiten meer winkeleigenaren zich aan en de organisatie groeit en bloeit. In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt de winkelnaam Sperwer geleidelijk vervangen door 4 = 6. In 1987 wordt dat Plusmarkt en sinds 2001 is het PLUS.

De naam Sperwer is niet verdwenen. De coöperatie achter de PLUS formule is ‘De Sperwer U.A.' Er is sinds 1928 veel veranderd, maar PLUS is nog steeds een organisatie van en voor samenwerkende zelfstandige ondernemers.