1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Verantwoord
  4. /Smaakvolle producten van Nederlandse bodem
« TERUG
Kaasmaker Piet de Jong

Smaakvolle producten van Nederlandse bodem

PLUS is er trots op dat zij, als enige supermarkt in Nederland, GIJS producten aanbiedt. GIJS brengt namelijk de lekkerste producten uit Nederland met een bijzonder verhaal. Van lokale boeren, bakkers en slagers die kiezen voor kwaliteit en met passie en vakmanschap hét verschil willen maken. De GIJS producten hebben een onderscheidende smaak dankzij bijzondere teeltmethodes, keuze van ingrediënten en/of bereidingswijzen. Deze smaakjuweeltjes komen uit alle hoeken van het land. Samen met deze gepassioneerde producenten zorgt GIJS ervoor dat niet alleen de lokale fans, maar iedereen door heel Nederland van al dit lekkers kan genieten.

Het vriendelijkste ei van Nederland
De GIJS vrije-uitloopeieren komen van de Zorgboerderij van kippenhouder David Janssen uit Veulen. David werkt er samen met zijn broer Sef en hun echtgenotes. De Zorgboerderij biedt dagverzorging aan ouderen met een beperking. Zij helpen David met het rapen en verpakken van de GIJS eieren. De kippen van David worden met veel liefde en respect verzorgd én gevoerd. Zo is het kippenverblijf helemaal afgestemd op het natuurlijke gedrag van de kip. De dames scharrelen in de weiden rond de boerderij tussen de schapen door. Naast het uitgestrekte buitenverblijf heeft David ook een grote overdekte uitloop. Deze is lichtdoorlatend en aangekleed met bomen en speeltjes. De kippen van David kunnen dus ook binnen nog behoorlijk natuurlijk leven. De Dierenbescherming bekroonde hem niet voor niets met een 3 sterren Beter Leven kenmerk. Ook Milieudefensie is blij met zijn ei. David is namelijk overgestapt op het gebruik van veevoer van dichtbij en dat is goed voor het milieu. Niet voor niets dus dat dit de allérvriendelijkste eieren van Nederland zijn.

David Jansen uit Veulen

Échte boerenkaas, bereid met weidemelk
De boerenkazen van GIJS, zijn kazen die nog op authentieke wijze op de boerderij worden gemaakt. De boeren gebruiken hiervoor verse (rauwe) melk van eigen koeien. Door het gebruik van rauwe melk behoudt de melk haar natuurlijke eigenschappen. Het resultaat is een heerlijk volle en krachtige smaak die uniek is voor boerenkaas. Afhankelijk van de duur van de rijping is het resultaat een jonge of juist oude boerenkaas. Op welke leeftijd de boerenkaas het best op smaak is, verschilt per kaasboer. Daarom werkt GIJS samen met een aantal kaasboeren, zo is voor elke leeftijd de lekkerste kaas geselecteerd. Alle boerenkazen van GIJS zijn gemaakt van melk van koeien met weidegang. Dit betekent dat de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen.

 Échte boerenkaas, bereid met weidemelk

Vriendelijkste visvangst
De GIJS schol komt van vissersboot PD 147 van schipper Albert de Boer en zijn Urker vissersmannen. De mannen komen allemaal uit families waar al generaties lang gevist wordt. Er wordt bij de vangst optimaal rekening gehouden met het behoud van het milieu én het welzijn van de vissen. Zo worden de schollen bijvoorbeeld alleen gevangen met de lichte netten – twinrignetten – die zweven over de zeebodem, waardoor ze minder schade aanrichten. De grote mazen hebben als voordeel dat bijvangst en ondermaatse vangst zoveel mogelijk beperkt worden. Bovendien is er met de lichtgewicht netten zo’n zestig procent minder brandstof nodig. Daarnaast is de vissersboot PD 147 de eerste van zijn soort waarbij de schol eerst wordt verdoofd alvorens hij wordt verwerkt. Dé meest vriendelijke manier om van een lekker scholletje te genieten. De schol van GIJS is niet verkrijgbaar tijdens de Paaiperiode. In deze periode van voortplanting laten de vissersmannen de schol met rust. Dan zit de schol vol met kuit en is de vis mager en minder goed van smaak.

Vriendelijkste visvangst

De lekkerste Nederlandse vleeswaren
De vleeswaren van GIJS komen allemaal van ambachtelijk slagers. Bijvoorbeeld de gebakken leverpastei van slager Jolijn Bleijlevens uit Simpelveld. Deze Limburgse specialiteit bereidt Jolijn volgens de al meer dan 40 jaar oude receptuur van haar vader. Van een mengel van lever, varkensvlees en kruiden maakt Jolijn een soort deeg wat in een vorm wordt gegoten. Een ambachtelijk proces wat nog geheel handmatig wordt uitgevoerd. Vervolgens bakt ze de pastei circa 4-5 uur in de oven. Dit geeft de pastei een lekker hartige bite. De vleeswaren van GIJS zijn allemaal bereid met 100% Nederlands vlees met 1 ster Beter Leven.

De lekkerste Nederlandse vleeswaren

Puur sap van Hollands fruit
Voor de fruitsappen werkt GIJS nauw samen met een aantal telers. Zoals Dirk-Jan van Lutterveld uit Kesteren in de Neder-Betuwe. Samen met zijn broer en zus is hij alweer de 4e generatie. Op hun schitterende fruitboerderij De Palmershof worden alle appels en peren op milieuvriendelijke wijze en met veel passie verzorgd. Dirk-Jan teelt en selecteert de lekkerste appel- en perenrassen voor de GIJS sappen. Een schone taak, want er gaat maar liefst één kilo fruit in een fles sap. De telers leveren het fruit aan bij de perserij waar het tot sap wordt geperst. Aan het sap wordt verder niets toegevoegd. 100% puur dus!

Puur sap van Hollands fruit

Deel:

Lekker van GIJS