1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: graskaas
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: graskaas

Nu doen, dit is het seizoen: graskaas

Ben je een liefhebber van kaas? Verheug je dan maar, want er is weer graskaas verkrijgbaar bij PLUS. Bij PLUS houden we van graskaas uit het Noord-Hollandse Lutjewinkel die wordt gemaakt van 100% weidemelk. Dit is melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar, zes uur per dag, lekker buiten kunnen grazen. Een heerlijke traktatie van de Hollandse lente!

Kaas van de eerste weidemelk
Elke liefhebber van jonge kaas kijkt ernaar uit: het moment dat er weer graskaas in de winkel ligt. Deze typische lentekaas is gemaakt van de eerste weidemelk van het voorjaar. Voor Klaverland Graskaas wordt weidemelk uit de provincie Noord-Holland gebruikt. In de polders waar nu de koeien grazen, was vroeger zee. De nog wat zilte grond is een rijke voedingsbodem voor mals gras: de ideale basis voor een supersmeuïge kaas. Klaverland Graskaas heeft slechts vier weken gerijpt, is ongekend romig van smaak en zijdezacht van karakter. Klaverland Graskaas is vanaf ongeveer eind mei verkrijgbaar bij PLUS. Het is een echte seizoenstraktatie, want meestal is graskaas maar een week of vier beschikbaar. Wees er dus op tijd bij!

Zacht en smeuïg
“Graskaas is heerlijk voor bij de borrel” aldus, Gert Roseboom. Gert is kaasmeester bij kaasleverancier Zijerveld. Hij vertelt dat graskaas zijn bijzondere smaak echt te danken heeft aan de samenstelling van het verse gras in het voorjaar. “Dat geeft een andere smaak aan de melk.” Het productieproces van graskaas is verder hetzelfde als van andere jonge kaas. “Als de kazen liggen te rijpen in het pakhuis, is het verschil wel goed merkbaar”, legt hij uit. “Graskaas is namelijk een stuk zachter”. Dat zachte karakter en de smeuïge smaak komen wat Gert betreft het best tot hun recht als je de graskaas op kamertemperatuur laat komen en in blokjes snijdt voor bij de borrel.

Tip
Wist je dat graskaas ook lekker is voor bij de barbecue? Bij de barbecue doet brood met graskaas het goed! Probeer eens het recept van stokbrood met kruidenboter en graskaas. Proef de Hollandse lente met deze drie lekkere recepten met graskaas. Eet smakelijk!

Kaasrolletjes

Kaasrolletjes

  1. Roer een vulling naar keuze (zie tips) door de roomkaas (of mascarpone) en breng op smaak met paprika- of kerriepoeder, zout en peper.
  2. Smeer met een lepel of breed mes een deel van de roomkaasvulling over de kaasplakken. Rol losjes op, zodat de vulling er niet wordt uitgedrukt.
  3. Verpak de plakken in vershoudfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
  4. Snijd vlak voor het serveren de kaasplakken in rolletjes van 1/2 centimeter en leg ze op een schaal. Bestrooi eventueel met wat gehakte verse kruiden.

Vullingstips

  • Zoetzure augurkjes + fijngehakte kappertjes
  • Gijngehakte groene kruiden + 1 teentje knoflook, geperst
  • Plakjes vleeswaren naar keuze + 1 theelepel mosterd of mierikswortel
  • Zongedroogde tomaatjes, zeer fijngesneden + blaadjes verse basilicum
  • Roggebrood, verkruimeld - geroosterde walnoten, grof gehakt
  • Rode peper of jalapeño’s, zeer fijngesneden

Borrelhapje

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 vulling naar keuze
  • 250 g roomkaas naturel (losgeroerd) of mascarpone (losgeroerd)
  • 1 snufje paprikapoeder of kerriepoeder
  • 250 g Klaverland graskaas
Vullingtips
  • zoetzure augurkjes + fijngehakte kappertjes
  • fijngehakte groene kruiden + 1 teentje knoflook, geperst
  • plakjes vleeswaren naar keuze + 1 theelepel mosterd of mierikswortel
  • zongedroogde tomaatjes, zeer fijngesneden + blaadjes verse basilicum
  • roggebrood, verkruimeld - geroosterde walnoten, grof gehakt
  • rode peper of jalapeño’s, zeer fijngesneden
Extra
  • Vershoudfolie

Ingrediënten

Stokbrood met kruidenboter en kaas

Stokbrood met kruidenboter en kaas

  1. Snijd schuine inkepingen in de bovenkant van het stokbrood.
  2. Meng de boter met de peterselie, basilicum en knoflook en breng op smaak met zout en peper.
  3. Schep met een lepel de kruidenboter tussen de inkepingen in het brood en bestrooi met de kaas.
  4. Bak het brood aan de zijkant van de barbecue (niet op direct vuur) totdat het goudbruin en knapperig is en de kaas is gesmolten. Leg tijdens het bakken eventueel een vel aluminiumfolie onder het brood zodat de onderkant niet verbrandt.

Tip:
Wist je trouwens dat er bij PLUS tot sluitingstijd vers brood verkrijgbaar is? Ook later op de dag heb je dus nog ruim voldoende keuze.

Bijgerecht

Ca. 15 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 100 g boter (gesmolten)
  • 1 handje verse peterselie (fijngehakt)
  • 1 handje verse basilicum (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g Klaverland graskaas (geraspt)
Extra
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

Wrap met kip, graskaas en komkommer

Wrap met kip, graskaas en komkommer

  1. Leg de tortilla 20 seconden op een bord in de magnetron op 800 Watt waarna u hem gemakkelijker kunt oprollen.
  2. Bestrijk de tortilla aan één kant met de currysaus of ketchup. Strooi de kaas erop. Verdeel de blaadjes sla erover. Leg de kipreepjes en komkommer erop.
  3. Rol de tortilla stevig op, rol hem in aluminiumfolie en snijd hem schuin door.
  4. Leg de wraps in de lunchbox met de tortillachips ernaast.

Deel:

Lunch

Ca. 10 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 1 tortillawrap
  • 2 el currysaus of tomatenketchup
  • 2 el Klaverland Graskaas (geraspt)
  • 4 blaadjes ijsbergsla
  • 3 plakken kipfilet (in reepjes)
  • 1 komkommer (grof geraspt)
  • 1 handje tortillachips
Extra
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten