1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: graskaas
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: graskaas

Nu doen, dit is het seizoen: graskaas

Ben je een liefhebber van kaas? Verheug je dan maar, want er is weer graskaas verkrijgbaar. Bij PLUS houden we van graskaas uit het Noord-Hollandse Lutjewinkel die wordt gemaakt van 100% weidemelk. Dit is melk van koeien die minstens 120 dagen per jaar, zes uur per dag, lekker buiten grazen. Een heerlijke traktatie van de Hollandse lente!

Kaas van de eerste weidemelk
Elke liefhebber van jonge kaas kijkt ernaar uit: het moment dat er weer graskaas in de winkel ligt. Deze typische lentekaas is gemaakt van de eerste weidemelk van het voorjaar. Voor Klaverland Graskaas wordt weidemelk uit de provincie Noord-Holland gebruikt. In de polders waar nu de koeien grazen, was vroeger zee. De nog wat zilte grond is een rijke voedingsbodem voor mals gras: de ideale basis voor een supersmeuïge kaas. Klaverland Graskaas heeft slechts vier weken gerijpt, is ongekend romig van smaak en zijdezacht van karakter. Klaverland Graskaas is vanaf ongeveer eind mei verkrijgbaar bij PLUS. Het is een echte seizoenstraktatie, want meestal is graskaas maar een week of vier beschikbaar. Wees er dus op tijd bij!

Zacht en smeuïg
“Graskaas is heerlijk voor bij de borrel” aldus, Gert Roseboom. Gert is kaasmeester bij kaasleverancier Zijerveld. Hij vertelt dat graskaas zijn bijzondere smaak echt te danken heeft aan de samenstelling van het verse gras in het voorjaar. “Dat geeft een andere smaak aan de melk.” Het productieproces van graskaas is verder hetzelfde als van andere jonge kaas. “Als de kazen liggen te rijpen in het pakhuis, is het verschil wel goed merkbaar”, legt hij uit. “Graskaas is namelijk een stuk zachter”. Dat zachte karakter en de smeuïge smaak komen wat Gert betreft het best tot hun recht als je de graskaas op kamertemperatuur laat komen en in blokjes snijdt voor bij de borrel.

Tip
Wist je dat graskaas ook lekker is voor bij de barbecue? Bij de barbecue doet brood met graskaas het goed! Probeer eens het recept van stokbrood met kruidenboter en graskaas.
Proef de Hollandse lente met deze drie lekkere recepten met graskaas. Eet smakelijk!

Zacht pittige aardappelsalade met graskaas

  1. Zet de ongeschilde krieltjes op in een pan koud water. Voeg zout toe en laat 15 minuten koken.
  2. Maak de dressing, zodat de ingrediënten goed kunnen intrekken. Begin met het uitpersen van het sap van 1 citroen, voeg hier 2 eetlepels grove mosterd, 3 eetlepels mayonaise en 1 eetlepel gedroogde of verse dragon aan toe. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
  3. Schaaf de radijsjes, of snij ze in hele dunne plakjes. Doe ze in een bakje met ijswater, zodat ze lekker knapperig blijven.
  4. Snij de ongeschilde appel in dunne plakjes en voeg toe aan de dressing, meng goed door.
  5. Snij de bosui in dunne ringetjes en voeg ook toe aan de dressing. Snij de graskaas in blokjes.
  6. Giet de aardappelen af en laat een beetje afkoelen, ze mogen lauwwarm worden toegevoegd aan de salade.
  7. Doe de radijs en aardappelen ook bij de dressing en meng alles voorzichtig door.
  8. Rooster in de tussentijd de geschaafde amandelen tot ze mooi bruin en knapperig zijn.
  9. Garneer de salade met de amandelen, peterselie, citroensap, peper en zout.

Bijgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g nieuwe aardappels of kriel in de schil
  • 1 stuk graskaas van ongeveer 500 gram
  • 1 bosje radijzen
  • 1 bosui
  • 2 eetlepel geschaafde amandelen
  • 1 bosje platte peterselie
  • 3 eetlepels mayo
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 citroen
  • 1 friszoete appel
  • 1 bosje verse dragon

Ingrediënten

Romige gnocchi met doperwten, spinazie en graskaas uit de oven

Romige gnocchi met doperwten, spinazie en graskaas uit de oven

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Kook de gnocchi volgens de verpakking.
  2. Schil de knoflook en hak fijn. Rasp de citroen en hak de peterselie fijn.
  3. Meng de knoflook met de citroen, de helft van de peterselie, ricotta en olijfolie.
  4. Breng op smaak met peper en zout. Blancheer de spinazie 1 minuut totdat deze is geslonken, laat uitlekken en snijd grof.
  5. Kook vervolgens de doperwten 2 minuten en giet af.
  6. Giet de gnocchi af en meng de doperwten, spinazie en het ricottamengsel erdoor.
  7. Vet een ovenschaal in met olijfolie en verdeel hierover het gnocchimengsel.
  8. Rasp de graskaas en verdeel over de gnocchi.
  9. Top met de resterende peterselie en bak 15-20 minuten in de oven, totdat de kaas goudbruin is.

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 pakken gnocchi
  • 1 teen knoflook
  • ½ citroen
  • Bosje krulpeterselie
  • 250 g ricotta
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 500 g verse bladspinazie
  • 400 g diepvries doperwten
  • 150 g Klaverland graskaas

Ingrediënten

Brunchkrans met roerei, gerookte zalm, bieslook en graskaas

Brunchkrans met roerei, gerookte zalm, bieslook en graskaas

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Kluts de eieren los en breng op smaak met een snufje zwarte peper.
  2. Maak het roerei door een koekenpan te verwarmen met de boter en hierin op laag vuur de eieren te bakken, terwijl je continu roert met een spatel.
  3. Ga zo door tot het ei gaar is, maar voorkom dat het teveel gaat geuren en te hard bakt. Haal indien nodig soms de pan van het vuur, zodat het ei heel zacht blijft (maar wel nog doorgaart door de hitte van de pan).
  4. Haal de pan van het vuur zodra het ei gaar is.
  5. Haal het croissantdeeg uit de verpakking en snijd op de stippellijntjes in 6 plakken. Halveer deze plakken in de lengte.
  6. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg een plakje met de brede kant richting het midden, maar wel iets van het midden af. Leg de resterende plakken met de brede kant dakpansgewijs over de eerste plak, zodat je een soort ster krijgt met in het midden een open cirkel.
  7. Besmeer de punten met de zure room en verdeel hierover de zalm. Verdeel het roerei in een cirkel over het overlappende gedeelte van de deegflapjes (dit is de basis van de krans).
  8. Snijd de bieslook fijn en rasp de kaas. Verdeel de kaas en bieslook over het roerei en vouw de deegpunten (enigszins schuin) naar binnen toe en duw de puntjes onder het deeg.
  9. Als het goed is heb je nu een deegkrans (het kan zijn dat er wat ruimte tussen de deegstroken zit, dit is niet erg). Bestrijk het deeg met de melk en top met het maanzaad. Bak de krans 10 minuten op 180 graden.
  10. Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak dan nog ongeveer 15-20 minuten, totdat het deeg gaar en goudbruin is en de kaas gesmolten. Serveer warm of lauwwarm.

Deel:

Lunchgerecht

Ca. 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 1 el ongezouten roomboter
  • 1 rol croissantdeeg voor 6 grote croissants
  • 125 g zure room
  • 250 g gerookte zalm
  • 5 g verse bieslook
  • 125 g Klaverland Graskaas
  • 25 ml melk
  • 1 el maanzaad

Ingrediënten