
Gebraden beenham met sinaasappel, tijm en rozemarijn
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 30 min
Europees
Ingrediënten
1 hele beenham
3 eetlepels abrikozenjam
6 takjes tijm
6 takjes rozemarijn
2 sinaasappels
1 flesje witbier
8 pommes duchesse
600 gram spruitjes
4 eetlepels aceto balsamico
2 eetlepels amandelschaafsel
1 klontje roomboter
0 versgemalen peper
0 zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Smeer de beenham langs alle kanten in met de jam en leg in een ovenschaal.
3. Prik er her en der 12 gaatjes in met een vleesvork en steek daar de takjes tijm en rozemarijn in. Rasp er de schil van 1 sinaasappel overheen en knijp er vervolgens het sap van die sinaasappel over uit. Kruid met zout en peper.
4. Snijd de andere sinaasappel in plakjes en leg bij de beenham. Plaats in de oven en laat in ongeveer 45-50 minuten zachtjes braden. Lepel er af en toe het braadvocht overheen.
5. Verwarm de pommes duchesse in de oven volgens de instructies op de verpakking.
6. Maak, terwijl de beenham gaart, de spruitjes schoon en blancheer enkele minuten. Giet af en laat uitlekken.
7. Smoor de spruitjes in een hapjespan in een klontje roomboter tot ze licht beginnen te kleuren.
8. Blus af met de aceto balsamico en laat “bakken” tot het vocht vrijwel geheel is opgenomen. Kruid met zout en peper en voeg het amandelschaafsel toe. Schep nog 1 keer om.
9. Neem de beenham uit de oven, leg op een schaal en laat nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
10. Giet het braadvocht in een steelpan en voeg er het witbier aan toe. Laat zeer stevig inkoken tot een saus.
11. Snijd de beenham in plakken en serveer met de spruitjes en pommes duchesse.
12. Schenk er de saus overheen.
Meer recepten in de categorie