
Griekse garnalen saganaki
Hoofdgerecht
4 pers.
ca. 35 min
Grieks
Ingrediënten
0.5 komkommers
1.5 theelepels zout
500 milliliter Griekse yoghurt
2 teentjes knoflook
2 eetlepels dille (fijngehakt)
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel witte wijn azijn
450 gram gamba's (gepeld en schoongemaakt)
0.5 theelepels peper
1 rode ui (gesnipperd)
1 rode paprika (in blokjes)
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels peterselie
1 blikje tomatenblokjes in saus
8 pitabroodjes
100 gram feta
Bereidingswijze
1. TZATZIKI Schil en rasp de komkommer, doe in een vergiet en strooi er 1 tl zout overheen. Laat een paar minuten staan zodat het vocht eruit trekt, druk er op het laatst nog zoveel mogelijk vocht uit. Meng de yoghurt met de komkommer, 3 fijngehakte tenen knoflook en dille, 1/2 el olijfolie en azijn. Laat minimaal een paar uur afgedekt in de koelkast staan zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
2. GARNALEN Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan, dep intussen de garnalen goed droog. Breng ze op smaak met peper en zout en bak op halfhoog vuur tot roze en gaar. De ouzo is optioneel, maar wel heel smakelijk: voeg deze toe aan de pan en flambeer de garnalen. Je kunt de pan kantelen totdat de gasvlam de ouzo in brand zet of een (lange) aansteker gebruiken wanneer je op inductie kookt. Zet terug op het vuur totdat de vlam dooft, dit duurt een paar seconden. Haal de garnalen uit de pan en zet opzij.
3. Fruit in 1 el olie de ui, 2 tenen fijngehakte knoflook en paprika, voeg paprikapoeder en 1 el peterselie toe. Wanneer de ui glazig is, voeg je de tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout en laat alles 10 minuten pruttelen.
4. Voeg vervolgens de garnalen weer toe aan de pan en laat ze heet worden. Bereid intussen de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Sprenkel 1/2 el olijfolie over de tzatziki heen, dat maakt hem nog romiger. Bestrooi de garnalen voor het serveren met verse peterselie en verkruimelde feta. Serveer met de tzatziki en pitabroodjes.
Voedingswaarden
Per portie
Calorieën
600 kcal
Vetten
22 gram
Koolhydraten
59 gram
Vezels
5 gram
Eiwitten
37 gram
Zout
3 gram
Meer recepten in de categorie