1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /4 lekkere oeroude Italiaanse druivenrassen
« TERUG
4 lekkere oeroude Italiaanse druivenrassen

4 lekkere oeroude Italiaanse druivenrassen

Sommige wijnlanden staan bekend om hun ‘inheemse’ druivenrassen. Italië is zo’n land, met meer dan duizend oeroude druivenrassen. Authentieke wijnen met een bijzondere herkomst. We hebben vier van deze lekkere wijnen aan ons wijnassortiment toegevoegd. Dit zijn de: Pecorino, Fiano, Barbera en Primitivo. Een verrassing voor de smaakpapillen en stuk voor stuk bekroond met het DGH logo.

Pecorino uit Abruzzo, centraal Italië
De Pecorino druif is afkomstig uit de Abruzzo streek. Er werd lang gedacht dat de Pecorino druif was uitgestorven. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw, 80 jaar na verdwijning, werd een oude Pecorino-wijnstruik ontdekt door Guido Cocci Grifoni. Als groot liefhebber besloot hij de wijn begin jaren negentig weer op de markt te brengen. En niet geheel zonder succes.

Pecorino is een witte fruitige, volle wijn en heeft een aangenaam droge afdronk. Lekker als aperitief, bij visgerechten en lichte kazen.

Fiano uit Campania, Zuid-Italië
Deze druif is honderden jaren oud en vindt zijn oorsprong in de regio Campania. Een regio in de hak van de Italiaanse laars. Het is een kleine druif en het sap dat eruit komt is beperkt. Dit vraagt om veel nauwkeurigheid van de producenten. Deze druif ontwikkelt tijdens de rijping steeds complexere aroma’s. Tien jaar rijping is voor de beste Fiano’s niet eens zo heel erg lang.

Fiano is een witte, frisse en zeer rijke wijn. Met kenmerken van exotisch fruit en perzik. Deze wijn past goed bij gerechten met wit vlees, visgerechten en lichte salades. Maar is ook echt een aanrader als aperitief.

Barbera uit Piemonte, Noord-Italië
De exacte afkomst van deze druif is nog steeds een klein mysterie. Er zijn sterke aanwijzingen dat de druif aan het einde van de 18e eeuw voor het eerst wordt beschreven door de Italiaanse botanicus Nuvolone Pergamo. Het duurde nog zeker een eeuw voordat deze druif ook echt belangrijk werd. Inmiddels wordt dit ras verbouwd op ongeveer 30.000 hectare, waaronder in de regio’s Lombardije en Emila-Romagna.

Barbera is een frisse rode wijn met kenmerken van pruimen. Vol van smaak en een lange aangename afdronk. Deze wijn past perfect bij gegrild of gestoofd vlees en bij stevige kazen, gorgonzola in het bijzonder.

Primitivo uit Puglia, Zuid-Italië
Begin jaren negentig van de vorige eeuw begonnen Pugliese wijnmakers met het produceren van echte Primitivo-wijnen. Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars. De eerste jaren leidde deze druif een vrijwel onbekend bestaan, maar langzaamaan kwam de erkenning van de Primitivo in een stroomversnelling. De populariteit van deze druif groeit nog steeds met het jaar.

Primitivo is een elegante en soepele rode wijn met kenmerken van kersen, kruidige specerijen en chocolade met een bittertje. Deze wijn gaat goed samen met gegrild vlees en oude kazen, met in het bijzonder pecorino kaas.

Deel:

Wijnen van PLUS

OOK INTERESSANT