Wordt wijn lekkerder als je hem laat liggen?
Vergeet de gedachte dat een wijn altijd lekkerder wordt als je hem lang laat liggen. Alle wijnen zijn uiteindelijk gemaakt om op te drinken. En om het makkelijk te maken zijn de wijnen die je bij PLUS koopt direct op dronk.
Hoe lang kan je een dichte fles wijn bewaren?
Geen probleem als je de wijn toch nog even wilt wegleggen. Ga ervan uit dat je onze witte wijnen nog een jaar kan bewaren, en de rode wijnen twee jaar. Rosé drink je het liefst zo jong mogelijk, en mousserende wijnen kan je gerust een jaar wegleggen. Althans als je de wijnen onder goede oplegcondities bewaart.
Wat zijn de ideale bewaarcondities?
We snappen dat niet iedereen een wijnkelder heeft. Leg je (bewaar)wijnen daarom op een plek in huis met een constante temperatuur en weinig licht. Dus liever onder de trap, dan in de keuken. En al helemaal niet naast de verwarming.
Hoe lang kan je een open fles wijn bewaren?
Eenmaal geopend is je wijn beperkt houdbaar. Zuurstofcontact zorgt ervoor dat hij binnen een aantal dagen niet meer smaakt zoals je zou willen. Om contact met zuurstof tegen te gaan, kan je gebruik maken van hulpmiddelen, zoals een Vacu Vin. Of schenk de wijn over in een kleinere fles en bewaar hem in de koelkast.
Wat doe je als je wijn niet meer goed is?
Staat je wijn al een paar dagen open? En smaakt hij inmiddels niet meer zo lekker? Dan raden we je aan om deze niet meer op te drinken. Moet hij dan gelijk door de gootsteen? Optioneel. Je kan er ook voor kiezen om nog te koken met deze ‘oude wijn’.
Hoeveel glazen haal je uit een fles?
Er zijn verschillende glazen voor wit en rood. Zodoende kan je rekenen met 150 ml voor een glas rood en 125 ml voor wit of rosé. Reken maar uit: dan haal je vijf glazen uit een fles rode wijn en zes glazen uit een fles witte wijn of rosé. Schenk je mousserende wijn in flutes? Reken dan op acht glazen per fles.
Wat voor glazen heb je nodig?
Heb je een wijnglas met een taps toelopende kelk? Staat hij op een pootje? En is hij brandschoon en vrij van nare geurtjes? Dan is je glas geschikt om iedere wijn uit te drinken. Hanteer de stelregel dat je voor één wijnglas evenveel geld uitgeeft als de gemiddelde prijs van een fles wijn die je drinkt.
Op welke temperatuur schenk je rood, wit en rosé?
We zijn geneigd om rood te warm en wit te koud te serveren. Ideaal voor rode wijn is de kamertemperatuur van de negentiende eeuw: 16 tot 18 graden dus. Wit, rosé en mousserend schenk je het liefst op 8 tot 12 graden. Hoe frisser de wijn, hoe kouder je hem mag schenken. Hoe voller de wijn, hoe warmer.
Hoe kan je het beste wijnproeven?
De beste manier om wijn te proeven is door eerst naar de wijn te kijken. Is de wijn helder? Zitten er bubbels in? Welke kleur heeft hij? Daarna steek je je neus zo diep mogelijk in het glas om te ruiken. Wals de wijn in je glas (ronddraaien). Ruik opnieuw. Neem een slok en laat deze zes seconden in je mond. Wat proef je?
Kurk of schroefdop?
De ene wijnmaker kiest voor een kurk, de andere voor een schroefdop. Over het algemeen kan je zeggen dat schroefdoppen vaak worden gebruikt voor wijnen die direct op dronk zijn. In Portugal vind je veel kurkeiken. Van de bast van die boom maken ze kurken. Logisch dat ze in Portugal sneller voor een kurk kiezen.