1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /IPA: ben jij al om?
« TERUG
IPA: ben jij al om?

IPA: ben jij al om?

Speciaalbier is hip. Een IPA is op dit moment het hipst van allemaal. Maar wist je dat dit trendy craftbiertje alles behalve nieuw is? Bij vele bierliefhebbers in Nederland staat het namelijk al jaren vast in de koelkast. Maar de oorsprong van het biertype is nog veel ouder. Indian Pale Ale, zoals IPA voluit geschreven heet, komt namelijk voort uit de tijd van het Engels kolonialisme. Tijd voor een dorstlessend lesje geschiedenis.

Anders dan dat de naam misschien doet vermoeden komt IPA helemaal niet uit India. Het waren de Engelsen die voor het eerst een IPA brouwde. Maar zo heette het toen nog niet...

Extra hop en alcohol
Het vertrouwde Pale Ale bier (blond bier) werd in de koloniale tijd verscheept naar India. Zo konden de bemanningsleden, reizigers en overzeese aristocraten ook genieten van een Engels biertje. Maar al snel bleek dat het bier de lange reis – van ruim 4 maanden – niet overleefde. Om het bederfproces tegen te gaan moesten ze op zoek naar een oplossing. En die vonden ze door extra hop toe te voegen en het alcoholpercentage te verhogen. En zo werd de India Pale Ale geboren.

Bittere smaak, fruitig aroma
IPA is inmiddels zo populair dat het over de hele wereld gebrouwen wordt. Het aantal varianten is dan ook enorm. IPA’s volgens Amerikaanse stijl hebben een fruitiger aroma dan hun Engelse opponent. De hoeveelheid hop in het bier zorgt voor de kenmerkende iets wat bittere smaak van IPA, maar ook voor de fruitige geur. Wie zijn eerste IPA drinkt kan dan ook verrast worden door de bittere hop smaak, omdat de geur anders doet vermoeden.

IPA: de uitdaging
Wil je een bier uitproberen met een wat meer fruitige, bittere smaak? Probeer dan eens een IPA uit het uitgebreide PLUS speciaalbier assortiment.

PLUS Biersommelier Frank Wouters heeft 3 heerlijke IPA’s voor je op een rijtje gezet, met steeds meer uitdaging:

  1. Brand IPA (7%): Brand IPA wordt gebrouwen in Nederland en kenmerkt zich door een fruitig en citrusachtig karakter. Aromatisch hoppig met een zachte bitterheid: een toegankelijke IPA variant om de bierstijl te ontdekken.
  2. Vedett Extra Ordinary IPA (5,5%): Vedett wordt gebrouwen bij brouwerij Duvel Moortgat in België. Het bier heeft een mooie smaakbalans tussen fruitige toetsen van subtropische citrusvruchten en bloemige, groene frisse aroma’s en geeft al iets nadrukkelijker weer waar het biertype IPA voor staat.
  3. Brewdog Punk IPA (5,6%): Punk IPA is volgens de Schotse brouwerij een bier met 'vanzelfsprekende tegenstrijdigheden'. Allereerst een mooie balans tussen fruitsmaken en volmondigheid, maar in de nasmaak laat hij ineens zijn tanden zien en proef je de bitterheid van de hop. Een uitzonderlijk spannend speciaal bier.

Durf jij de uitdaging aan om dit ietwat uitgesprokener biertype eens uit te proberen?

Ben je benieuwd of PLUS een IPA bieraanbieding heeft deze week? Ga dan naar onze bieraanbiedingen.

Deel:

Lekker bij PLUS

OOK INTERESSANT