Je gebruikt een verouderde browser
Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.
Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.
De haring, ook bekend als Hollandse Nieuwe, speelt een belangrijke rol in onze geschiedenis. De eerste inwoners van Nederland waren vissers, en in de late middeleeuwen had haringvangst en -handel een groot aandeel in de economie. Dit legde de basis voor het latere succes van de Republiek in de Gouden Eeuw. Deze vette vis is rijk aan Omega 3-vetzuren en heeft een volle romige smaak. De vis wordt tussen eind mei en begin juli gevangen. Op dat moment heeft de vis het hoogste vetpercentage. Zolang de haring nog geen hom of kuit heeft en vet genoeg is (minimaal 16 procent vet), wordt de vis gevangen en mag hij als Hollandse Nieuwe op de markt worden gebracht. Tot september mag de vis zo worden genoemd, daarna heet het maatjesharing.
De haring komt voor op het noordelijk halfrond, met name in de Noordzee en de aangelegen wateren. Na de vangst wordt de haring gedurende 4 uur tot 4 dagen aan boord van het vissersschip gerijpt in vaten en afgevuld met pekel (zout). Het zout remt de rijping, waardoor de Hollandse Nieuwe lange tijd bewaard kan blijven zonder van smaak te veranderen.
Eet haring voor je gezondheid
De Omega 3-vetzuren die in haring zitten, zijn heel goed voor je gezondheid. Daarom wordt aangeraden om ten minste één keer per week vette vis, zoals haring, te eten.
Veel smaak
Wat maakt nu de perfecte Hollandse Nieuwe? Dat zit hem vooral in het vetgehalte, de malsheid en structuur. Het vlees moet goed ontbloed en blank zijn, de geur en smaak moeten fris en zilt zijn en de structuur zowel mals als stevig. Door het hoge vetpercentage en het pekelen, krijgt de haring al veel smaak van zichzelf. Hierdoor heb je maar weinig andere smaakmakers nodig en kun je ingrediënten als zout überhaupt weglaten. Goede smaakcombinaties zijn dille, appel, augurk, biet en ui.
Duurzaamheid
De Nederlandse haringvissers zijn in 2006 als eerste grote visserij ter wereld gecertificeerd volgens de standaard gesteld door MSC, voor duurzame visserij. Hierna volgden alle andere grote haringvisserijen. Haring is een selectieve visserij, waarbij sprake is van weinig of geen bijvangst. Bovendien wordt de bodem niet aangetast bij het vissen, waardoor er geen sprake is van schade aan het ecosysteem.
Tips
Laat de haring maximaal 15 minuten op kamertemperatuur komen in opengemaakte verpakking om de smaak van de Hollandse Nieuwe optimaal tot zijn recht te laten komen.
Doe eens gek: kook met haring! Haring is zalig met een uitje en eventueel een plakje augurk maar je kunt er ook de lekkerste gerechten mee maken. Denk aan een haringsalade met bietjes, aardappel, zure room en dille, of wat dacht je van ceviche of haring sushi?
Pasta met haring en doperwtjes in roomsaus
Hoofdgerecht
Ca. 20 minuten
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Haring ceviche
Bijgerecht
Ca. 10 minuten
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
Bietensalade met haring
Deel:
Voorgerecht
Ca. 10 minuten
4 personen
Ingrediënten
Ingrediënten
OOK INTERESSANT