1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: haring
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: haring

De lekkerste Hollandse Nieuwe!

De haring, ook bekend als Hollandse Nieuwe, speelt een belangrijke rol in onze geschiedenis. De eerste inwoners van Nederland waren vissers, en in de late middeleeuwen had haringvangst en -handel een groot aandeel in de economie. Dit legde de basis voor het latere succes van de Republiek in de Gouden Eeuw. Deze vette vis is rijk aan Omega 3-vetzuren en heeft een volle romige smaak. De vis wordt tussen eind mei en begin juli gevangen. Op dat moment heeft de vis het hoogste vetpercentage. Zolang de haring nog geen hom of kuit heeft en vet genoeg is (minimaal 16 procent vet), wordt de vis gevangen en mag hij als Hollandse Nieuwe op de markt worden gebracht. Tot september mag de vis zo worden genoemd, daarna heet het maatjesharing.

De haring komt voor op het noordelijk halfrond, met name in de Noordzee en de aangelegen wateren. Na de vangst wordt de haring gedurende 4 uur tot 4 dagen aan boord van het vissersschip gerijpt in vaten en afgevuld met pekel (zout). Het zout remt de rijping, waardoor de Hollandse Nieuwe lange tijd bewaard kan blijven zonder van smaak te veranderen.

Eet haring voor je gezondheid
De Omega 3-vetzuren die in haring zitten, zijn heel goed voor je gezondheid. Daarom wordt aangeraden om ten minste één keer per week vette vis, zoals haring, te eten.

Veel smaak
Wat maakt nu de perfecte Hollandse Nieuwe? Dat zit hem vooral in het vetgehalte, de malsheid en structuur. Het vlees moet goed ontbloed en blank zijn, de geur en smaak moeten fris en zilt zijn en de structuur zowel mals als  stevig. Door het hoge vetpercentage en het pekelen, krijgt de haring al veel smaak van zichzelf. Hierdoor heb je maar weinig andere smaakmakers nodig en kun je ingrediënten als zout überhaupt weglaten. Goede smaakcombinaties zijn dille, appel, augurk, biet en ui.

MSC keurmerk logo

Duurzaamheid
De Nederlandse haringvissers zijn in 2006 als eerste grote visserij ter wereld gecertificeerd volgens de standaard gesteld door MSC, voor duurzame visserij. Hierna volgden alle andere grote haringvisserijen. Haring is een selectieve visserij, waarbij sprake is van weinig of geen bijvangst. Bovendien wordt de bodem niet aangetast bij het vissen, waardoor er geen sprake is van schade aan het ecosysteem.

Tips
Laat de haring maximaal 15 minuten op kamertemperatuur komen in opengemaakte verpakking om de smaak van de Hollandse Nieuwe optimaal tot zijn recht te laten komen.

Doe eens gek: kook met haring! Haring is zalig met een uitje en eventueel een plakje augurk maar je kunt er ook de lekkerste gerechten mee maken. Denk aan een haringsalade met bietjes, aardappel, zure room en dille, of wat dacht je van ceviche of haring sushi?

Pasta met haring en doperwtjes in roomsaus

Pasta met haring en doperwtjes in roomsaus

  1. Snijd de knoflook fijn en de haringfilets in stukjes.
  2. Kook de schelpjespasta volgens de aanwijzingen op het pak.
  3. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op medium vuur en fruit de knoflook én de uitjes die bij de haring zitten kort aan.
  4. Voeg de doperwtjes toe en bak een paar minuten mee.
  5. Zet het vuur laag en voeg de stukjes haring en de crème fraîche toe.
  6. Verwarm het geheel nog 2 minuten door.
  7. Ris de tijm van de takjes en voeg toe aan de pan, samen met eventueel wat peper en zout naar smaak.
  8. Als de saus te dik is, voeg dan wat water toe.
  9. Giet de pasta af en schep door de saus in de pan.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 Hollandse Nieuwe met ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie om in te bakken
  • 300 gr schelpjespasta
  • 500 gr doperwten (uit de diepvries)
  • 250 ml crème fraîche
  • 1 tl tijm

Ingrediënten

Haring ceviche

Haring ceviche

  1. Maak de marinade van de honing, witte wijnazijn en de sap en geraspte schil van de citroen.
  2. Leg hierin de haring (schep de marinade goed over de vis) en laat ongeveer 20 tot 30 minuten marineren in de koelkast.
  3. Maak ondertussen de salade. Snijd hiervoor de radijsjes in dunne plakjes en meng met de wortelreepjes. Hak de hazelnoten fijn.
  4. Haal vervolgens de vis uit de marinade en giet het overgebleven sap als een dressing over de radijsjes en wortelreepjes.
  5. Kruid de dressing eventueel met peper en zout.
  6. Serveer de haring (die door de marinade is ‘gegaard’) met de salade en garneer met de hazelnoten.

Bijgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 maatjesharings
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el honing
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 Bio+ citroen
  • 150 g rauwkost
  • wortelreepjes (julienne gesneden)
  • 150 g radijsjes
  • 1 handvol hazelnoten

Ingrediënten

Bietensalade met haring

Bietensalade met haring

  1. Snijd de haring en augurk in stukjes en de appel in kleine blokjes.
  2. Meng deze drie met de mayonaise, de bietjes en de uitjes die bij de haring zitten.
  3. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  4. Laat minimaal 30 minuten in de koelkast marineren.
  5. Serveer daarna op stokbrood of als bijgerecht.

Deel:

Voorgerecht

Ca. 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 Hollandse Nieuwe met ui
  • 1 Granny Smith-appel
  • 400 g gesneden bietjes
  • 10 kleine augurkjes
  • 6 el mayonaise

Ingrediënten

OOK INTERESSANT