1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Verantwoord
  4. /Bewuste Visweek
« TERUG
Bewuste vis

Bewuste vis

We voeren een duurzaam inkoopbeleid voor vis, dat doen we in samenwerking met de Good Fish Foundation. De vissoorten die we verkopen worden zorgvuldig geselecteerd. Daarbij letten we erop dat de vangst zo min mogelijk schade aan de natuur toebrengt. Wat erg belangrijk is voor de natuurlijke balans in oceanen.

We hebben altijd een ruime keuze uit duurzaam gevangen of gekweekte vis met het MSC- of ASC- keurmerk.

Waar staat het MSC en het ASC keurmerk voor?
Het Marine Stewardship Council- keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn van duurzame wildvangstvisserij. Het MSC-keurmerk geldt voor vis afkomstig van een visserij die milieuvriendelijk te werk gaat en de visbestanden voor de toekomst intact laat.

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Vis met ASC-keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen.

MSC en ASC keurmerk

Kies vaker voor bewuste vis. Laat je inspireren door deze eenvoudige recepten met MSC/ASC gecertificeerde vis.

Bewuste vis - taco's met gebakken garnalen

Taco's met gebakken garnalen en mangosalsa

  1. Ontdooi de garnalen. Snijd de mango in hele fijne stukjes. Hak de koriander fijn, inclusief de steeltjes. Verwijder de schil van de ui en snipper fijn. Was de peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en hak fijn.
  2. Meng de mango met de peper, koriander, gesnipperde ui en een beetje limoensap. Pel de knolflookteen en hak fijn.
  3. Verwarm een koekenpan of wok met een scheut olijfolie. Bak hierin de garnalen met de knoflook, breng op smaak met peper en zout.
  4. Haal de blaadjes little gem los van het kropje, was onder de kraan. Snijd de rest van de limoen in partjes.
  5. Bak de tortilla’s op een open gaspit, ongeveer 10-20 seconden per kant.
  6. Serveer de taco’s met de mangosalsa, sla, gamba’s en limoenpartjes.

Deel:

Lunchgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • ½ verse mango
  • 1 rode peper
  • 1 bosje koriander
  • 1 kleine rode ui
  • 1 limoen
  • 1 teen knoflook
  • 500 g wokgarnalen
  • 1 kropje little gem
  • 8 mini tortilla’s

Ingrediënten

Kabeljauw uit de oven met roergebakken witlof

Kabeljauw uit de oven met roergebakken witlof

  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken en bestrooi met peper en zout. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Halveer de tomaten en verwijder de zaadlijsten met een lepel. De lijsten worden niet gebruikt. Hak het vruchtvlees in kleine blokjes en meng in een kom met de gember, knoflook en bosui. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over de stukken vis. Bak de vis in 10 minuten gaar midden in de oven.
  4. Haal de blaadjes los van de stronkjes witlof. Verhit een wok op hoog vuur met de olie en roerbak de blaadjes van de witlof ongeveer 5 minuten. Schep de oestersaus erdoor en verdeel over borden. Serveer met een stuk kabeljauw uit de oven.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 g kabeljauwfilet
  • 2 trostomaten
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 1 zak witlof (á 500 gram)
  • 4 el oestersaus (of ketjap)
  • 2 el olie
Extra
  • Bakplaat en bakpapier

Ingrediënten

zalmfilet uit de oven met limoen

Zalmfilet uit de oven met limoen

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden. Pel de knoflook en snijd de ui in dunne ringen en plakjes. Verdeel over de ovenschaal.
  2. Wrijf de zalm in met een beetje olijfolie en leg op de uienringen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Snijd de citroen in plakken en leg deze op de zalm. Gaar in ongeveer 20 minuten in de oven.
  4. Doe de mayonaise, yoghurt, limoensap en wasabi in een hakmolentje en meng fijn.
  5. Haal de zalm uit de oven, laat iets rusten en leg op een mooie plank of schaal.
  6. Verdeel met een lepeltje de dressing in sliertjes over de zalm en garneer met korianderblaadjes.

Deel:

Bijgerecht

Ca. 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 550 g wilde zalmfilet
  • 1 citroen
  • 1 bosje koriander
  • 2 el mayonaise
  • 1 el magere yoghurt
  • 2 tl limoensap
  • 2 tl wasabi

Ingrediënten