Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Koningsdag

Koningsdag

Op woensdag 27 april hangt de vlag uit, dan vieren we namelijk Koningsdag! Tijd voor een echt oranje feest. We geven 5 tips voor leuke activiteiten om in de buurt te organiseren en hebben de lekkerste oranje recepten voor je verzameld. En vergeet ons Koningsdag assortiment niet! Zo vier je 't goed! 

1. Koken en bakken in het thema oranje

Op Koningsdag eet je natuurlijk een oranje tompouce. Zin om zelf de keuken in te duiken? Kies een van deze feestelijke oranje recepten en trakteer de hele buurt op lekkers!

2. Maak je eigen T-shirt voor Koningsdag

Verzamel al je stiften, (textiel)verf, lijm, glitters en andere versieringen die je kunt bevestigen aan textiel. Neem een wit T-shirt (of ga juist voor een oranje shirt) en leg aan de binnenkant een stuk karton zodat jouw kunstwerk niet doordrukt op de achterkant van het shirt. En nu versieren maar!

Vind je het lastig om zelf iets te verven of te stiften? Maak dan eerst een sjabloon van papier of karton. Deze kun je vervolgens gaan inkleuren.

3. Koekhappen en spijkerpoepen in de tuin

Wie kent ze niet, de oud-Hollandse spelletjes op Koningsdag. Voor het koekhappen gebruik je bijvoorbeeld een waslijn. Snij de kruidkoek in stukken en rijg hier touw doorheen. Hang de koek vervolgens met de uiteindes aan de (was)lijn. Wel op de juiste hoogte zodat je erbij kunt. Handen op je rug en happen maar! Wie als eerst de koek helemaal heeft opgegeten (zonder zijn handen daarbij te gebruiken), is de winnaar.

Voor het spijkerpoepen gebruik je de lege flessen of potjes die voorhanden zijn. Knoop een touwtje om je middel en bevestig hier met een ander touwtje een spijker aan. Deze hang je aan de achterkant. Start tegelijkertijd. Wie het eerst de spijkers in alle potjes/flessen weet te hangen (zonder gebruik van je handen) heeft gewonnen.

Krijg je geen genoeg van spelletjes spelen? Speel dan met het hele gezin de PLUS Oranjespelen. Naast koekhappen en spijkerpoepen hebben we nog drie leuke spellen om Koningsdag mee te vullen: blikgooien, kroontje prik, eierlopen en de stoelendans.

Download de PLUS Oranjespelen uitleg & scorekaart Download spel Kroontje prik

4. Vrijmarkt

Oude spullen of kleding waar je vanaf wil? Of stapels boeken die maar stof liggen te vangen in de kast? Zoek ze uit en stal ze uit in je voortuin of op de vrijmarkt in de buurt. Op een tafeltje, in een doos of op een kleed, om gratis mee te nemen. Zo doe je er anderen misschien een plezier mee!

Wil je er nog een zakcentje aan verdienen? Vraag dan de voorbijgangers de kosten voor de te verkopen spullen in een bakje te stoppen (een contactloze betaling). Wie weet heb je eind van de dag naast een opgeruimd huis ook nog een leuke opbrengst!

5. Kroontje knutselen

Op Koningsdag mag iedereen een kroon dragen. Ben je zelf goed in tekenen? Dan kun je de vorm voor de kroon zelf bedenken. Maak de rand voor om je hoofd niet te smal, zodat je kroontje minder snel scheurt.

Werk je liever met een bestaand kroontje? Download hier dan ons kroontjes template. Print de kroon uit (het liefste op wat steviger papier) en beplak, verf of kleur je kroontje in. En versier deze eventueel met glitters en stickers. Knip de kroon vervolgens uit en meet de maat van je hoofd op (het beste kun je vragen of iemand je hier bij helpt). Gewenste maat te pakken? Niet de uiteindes aan elkaar vast en je bent klaar!

Alles voor de oranje borrel

Haal oranje in huis!