1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Nu doen, dit is het seizoen: de mineola
« TERUG
Nu doen, dit is het seizoen: de mineola - Carpaccio van mineola’s, rode biet en witte kaas

Nu doen, dit is het seizoen: de mineola

De mineola is een wat minder bekende citrussoort. Het is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit. Ze hebben het zoet van de één en een fris zuurtje van de ander. Je pelt ze makkelijk en ze zitten bomvol vitamine C. En die vitamines komen wel van pas in deze tijd van het jaar.

Het sap van de mineola kun je gebruiken voor smoothies en marinades. De losse partjes geven een frisse twist aan een salade of cake. Wil je aan de slag met een lekker recept? We hebben er alvast drie voor je uitgeprobeerd!

Carpaccio van mineola’s, rode biet en witte kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of op 180 graden (hetelucht).
  2. Pel de mineola’s en verwijder de witte vliesjes. Snijd de mineola’s in flinterdunne, gelijke plakken. Spoel de rode bieten af en snijd deze in dezelfde flinterdunne plakken. Was de aardappelen en snijd deze tot slot ook in dunne plakjes.
  3. Pel en snijd vervolgens de uien in ringen, hak de pecannoten grof en verkruimel de witte kaas.
  4. Verdeel de aardappelplakjes oven een bakplaat en plaats deze 15 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren.
  5. Verdeel de rucola, de rode bieten, de mineola’s en de krokante aardappelplakjes over de borden. Garneer met de witte kaas, de pecannoten, de rode uien en de balsamico azijn.

Voorgerecht

Ca. 25 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 mineola’s
  • 4 rode bieten
  • 200 g witte Kaas
  • 1 handje pecannoten
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 rode ui
  • 70 g rucola melange
  • 300 g vastkokende aardappelen

Ingrediënten

Nu doen, dit is het seizoen: de mineola - Geroosterde kip met citrus en aardappelpartjes

Geroosterde kip met citrus en aardappelpartjes

  1. Pers het sap uit 1 mineola. Hak de knoflooktenen fijn en meng deze samen met het mineola-sap, de honing en de paprikapoeder.
  2. Verdeel de kippenbouten samen met de mineola-marinade in een ovenschaal en dek deze af. Laat de kip minimaal een uur marineren. De kippenbouten smaken het lekkerst als je deze een nacht in de marinade laat staan.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) of op 170 graden (hetelucht).
  4. Snijd de overgebleven mineola’s in plakken en pel en snipper de sjalotten. Was en snijd de rode paprika in gelijke parten en verwijder de zaadlijsten. Spoel ondertussen de krieltjes schoon en voeg deze samen met de sjalotten, de paprika en de mineola-plakken aan de kip toe en hussel goed.
  5. Plaats de ovenschaal 40-50 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  6. Verdeel de kip samen met de krieltjes en de paprika over de borden.

Hoofdgerecht

Ca. 130 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 mineola’s
  • 800 g kippenbouten
  • 500 g krieltjes
  • 2 rode paprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 8 sjalotten
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el bloemenhoning

Ingrediënten

Nu doen, dit is het seizoen: de mineola - Sticky mineola cake

Sticky mineola cake

  1. Rasp de schil van 2 mineola’s. Schil de overige mineola’s en snijd ze in gelijke plakken.
  2. Vet een springvorm (Ø 26) in met boter en verdeel de limonadesiroop over de bodem.
  3. Bedek de bodem met plakken mineola en snijd de overgebleven plakken in kleine stukjes.
  4. Pel de pistachenoten en maal ze met een hakmolen of staafmixer fijn.
  5. Voeg de boter, de suiker, het zelfrijzend bakmeel, de eieren, de bakpoeder en de gemalen pistachenoten in een kom en mix het mengsel met een handmixer 5 minuten tot een stevig beslag.
  6. Schep vervolgens de mineola-stukjes erdoor en giet het beslag in de springvorm. Plaats de cake 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  7. Haal de cake uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen. Draai de cake om en snijd in gelijke punten.

Deel:

Nagerecht

Ca. 75 minuten

10 personen

Ingrediënten

  • 5 mineola’s
  • 200 g roomboter ongezouten
  • 200 g basterdsuiker licht
  • 8 el limonadesiroop sinas
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g pistachenoten
  • 4 eieren
  • 15g bakpoeder

Ingrediënten