Ui bewaren en bereiden
Hoe moet je ui bewaren?
Uien bewaar je altijd op een droge plaats buiten de koelkast. Zo kun je uien ongeveer 2 maanden bewaren. Bosui daarentegen maar maximaal één week. Tip: bewaar uien niet direct naast aardappelen. Uien nemen namelijk vocht op uit de aardappelen en hierdoor gaan beide producten sneller rotten. Heb je rauwe ui of bosui over? In de koelkast kun je de uien nog een week bewaren. Wikkel het restje in huishoudfolie of stop de gesneden ui in een bakje. Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.
Hoe moet je ui schoonmaken?
Het schoonmaken van een ui is eigenlijk heel simpel. Verwijder eerst de buitenste papierachtige schil. Snij een klein stukje van de bovenkant af, maar laat het onderste gedeelte (waar je vaak nog wat worteltjes ziet) nog even zitten. Zo voorkom je namelijk dat de ui uit elkaar valt tijdens het snijden. Kies nu hoe je de ui wilt snijden, bijvoorbeeld in (halve) ringen of partjes. Of je kunt de ui snipperen.
Bij het schoonmaken van een bosui snijd je eerst het kontje en het topje van de bovenste bladeren er af. Vaak is een centimeter al voldoende. Snij de bosui vervolgens in kleine ringen. Tip: gebruik voor het snijden van uien een goed, scherp mes. Dit kan helpen tegen traanogen.