Mais bewaren en bereiden
Hoe moet ik mais bewaren?
Een verse maiskolf bewaar je maximaal drie dagen in de koelkast. Heb je de mais al een keer gekookt? Verpak de mais dan in folie en eet het binnen twee dagen op. Wil je de mais op een later moment opeten? Stop de gekookte mais dan in een bakje in de vriezer. Gedroogde maiskorrels zijn veel langer houdbaar, maar bewaar ze wel op een donkere en droge plaats.
Hoe moet ik mais schoonmaken?
Suikermais schoonmaken is heel simpel. Trek de groene bladeren van de maiskolf van boven naar beneden los. Lukt dat niet? Gebruik dan een scherp mesje. Verwijder daarna de witte draden en snij de onderkant eraf. Spoel de maiskolf vervolgens af onder de kraan. Gebruik je kant-en-klare mais uit blik? Deze mais kun je meteen verwerken in je gerecht!
Hoe moet je mais koken?
Mais is enorm veelzijdig en kun je koken, bakken, stoven of grillen, bijvoorbeeld op de barbecue of in de oven. Wil je verse maiskolven klaarmaken? Kook de gele korrels zo’n 10 tot 15 minuten in een grote pan water. Hoe kleiner de maiskolf, hoe korter de bereidingstijd. De mais is gaar zodra de korrels zacht zijn en je ze met gemak van de kolf kunt verwijderen. Smeer de maiskolven in met een beetje boter en strooi er wat zout overheen. Smullen maar!