Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

Gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes

Gezond snacken hoeft niet per se moeilijk te zijn. Met een beetje creativiteit zorg je voor lekkere én verantwoorde tussendoortjes! 

Wat is een gezond tussendoortje?

In principe heeft je lichaam geen tussendoortjes nodig naast drie goede maaltijden. Heb je toch zin om te snacken, maar wil je wel iets verantwoords? Ga dan voor een gezond tussendoortje dat weinig zout, suiker of verzadigd vet bevat en dus ook niet teveel calorieën heeft. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit of (snack)groente, ga voor noten of een portie zuivel.

Wat is verantwoord snacken?

Een gezond tussendoortje bevat tussen de 100 en 150 calorieën. Voor zowel volwassen als kinderen wordt geadviseerd om maximaal 2 verantwoorde tussendoortjes per dag te nemen. 

Voordelen van gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes hebben bij veel mensen een slechte naam, omdat bij tussendoortjes vaak wordt gedacht aan producten met veel suiker, zout en ongezonde vetten. Wanneer je echter voor gezonde tussendoortjes kiest, zitten er juist veel voordelen aan het eten ervan! Zo: 

  • ..houden tussendoortjes je energieniveau op peil;
  • ..voorkomen tussendoortjes honger tijdens een dipje;
  • ..bevatten tussendoortjes vaak veel vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen. 

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes passen binnen een gezond voedingspatroon. Echter moet het niet doorschieten naar ongezond snacken. We geven je een aantal voorbeelden van gezonde snacks, waarmee je verantwoord bezig blijft! 

Tussendoortjes met fruit

Fruit is een gezond en lekker tussendoortje. Over het algemeen wordt voor volwassenen twee stuks fruit per dag aanbevolen, maar de juiste hoeveelheid groente en fruit verschilt per persoon. Varieer in ieder geval met verschillende soorten en maak bijvoorbeeld eens een fruitsalade met blauwe bessen, druiven, banaan en aardbeien. Lekker met wat gehakte munt blaadjes en vers geperst limoensap.

Tussendoortjes met groente

Ook in groenten zitten veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Makkelijke groente tussendoortjes zijn snackgroenten, zoals plakjes komkommer, rauwe worteltjes, stukjes paprika, radijsjes, bloemkoolroosjes of cherrytomaten. Nóg lekkerder met een dip van hummus, tzatziki of hüttenkäse met vers gemalen peper. 

Noten als gezonde snack

Een klein handje noten per dag is gezond, onder andere vanwege de goede vetten die erin zitten. Daarnaast bevatten noten ook ijzer, vitamine E en vitamine B1. Ideaal snacken dus, die noten. Het maakt niet zoveel uit of ze ongebrand (rauw), gebrand (gefrituurd in olie) of geroosterd (met droge lucht) zijn. Eet ze in ieder geval het liefst ongezouten en houd het bij een handje per dag. Noten bevatten namelijk wel veel calorieën. 

Ontdek meer gezonde tussendoortjes

Eiwitrijke tussendoortjes

Eiwitten zijn belangrijke voedings- en bouwstoffen voor je lichaam. De aminozuren die in eiwitten zitten zorgen voor opbouw van cellen en andere regelprocessen in het lichaam. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw van je spierweefsel. Omdat eiwiten snel een verzadigd gevoel geven, zijn ze ook ideaal als tussendoortje. Eiwitten zitten zowel in plantaardige bronnen als brood, granen, peulvruchten, tofu, tempeh en noten als in dierlijke bronnen als vlees, vis, gevogeltje, melk, kaas en eieren. 

Meer relevante artikelen over gezond eten

Wil je meer weten over gezond eten of inspiratie op doen om gezonder te koken?

Lees meer over gezond eten Inspiratie om gezond te koken