1. PLUS/
 2. Voor jou
 3. /Verantwoord
 4. /‘Kom kijken in onze zichtstal’
« TERUG
‘Kom kijken in onze zichtstal’

‘Kom kijken in onze zichtstal’

Elly en Edwin Michiels zijn de trotse eigenaar van boerderij Aan den Herenbosweg in het Noord-Limburgse Horst-Melderslo. Hier staat goede zorg voor de varkens en milieubewustzijn centraal.

“In 2008 hebben wij het bedrijf van onze (schoon)ouders overgenomen. De oude varkensstal voldeed niet meer aan de eisen, daarom hebben we toen een aantal zaken flink aangepast en vernieuwd. We wilden graag inspelen op de nieuwste ontwikkelingen, zoals meer leefruimte voor de dieren. Zo hebben we onder andere een nieuwe, grotere stal gebouwd. Er lopen zo’n 1.800 varkens rond. Sinds 2011 mogen we het Beter Leven keurmerk met 1-ster voeren van de Dierenbescherming. ‘Beter Leven’ varkens hebben wel 25 procent meer ruimte dan in de gangbare situatie.”

Bij PLUS zijn we bewust bezig met het welzijn van dieren. Door voor Boerentrots van PLUS producten met een ster te kiezen, kies je voor producten waarvan je weet hoe de leefomstandigheden voor het dier waren. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en dus hoe beter die leefomstandigheden waren. 

Duurzaam vlees

“Behalve op het gebied van dierenwelzijn zijn we ook in de andere takken van ons bedrijf constant bezig om te verbeteren en te verduurzamen. We gaan zuinig om met energie en water, gebruiken geen chemische hulpstoffen en hebben een luchtfilter op de stal die fijnstof, ammoniak en andere geuren terugdringt. Zo belasten we onze omgeving zo min mogelijk.”

Rust in de varkensstal

“De varkens kunnen de hele dag onbeperkt eten, er is natuurlijk daglicht en we hanteren een dag- en nachtritme zodat er rust wordt gecreëerd in de stal. We bieden ze een hoop afleidingsmateriaal, zoals kettinkjes, touwtjes en stro, om mee te spelen. We lopen meerdere keren per dag door de stal om te controleren hoe het met de dieren gaat en we houden hun eet- en drinkpatroon precies bij met behulp van ons computersysteem.”

Zichtstal varkens

“Steeds meer consumenten doen heel bewust inkopen, mensen willen graag weten waar hun eten vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Daar houden we natuurlijk rekening mee. Zo hebben we een zichtstal waar iedereen elke dag kan komen kijken hoe de varkens hier leven.” Wil je alvast een voorproefje? Bekijk hier een filmpje over de varkens op de boerderij.

Rode kool stamppot met speklappen

Rode kool stamppot met speklappen

 1. Breng in een ruime pan het appelsap met het groentebouillon-tablet, koekkruiden en appelstukjes aan de kook. Voeg de rode kool toe en meng alles goed door elkaar. Laat op zacht vuur 30 minuten koken met een deksel op de pan. Schep af en toe om.
 2. Breng de aardappelen in weinig water met een snufje zout aan de kook. Draai het vuur zachter en kook de aardappelen in circa 20 minuten gaar.
 3. Verwarm de boter met de melk in een steelpan tot de boter is gesmolten en de melk kookt. Giet de aardappelen af in een zeef en doe ze terug in de pan. Laat ze op laag vuur een minuutje uitdampen. Stamp ze tot puree en roer de hete melk en boter erdoor. Schep de rode kool met appel erdoor en breng de stamppot op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 4. Bestrooi de speklappen met peper en zout naar smaak. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak hierin de speklappen in 10 minuten bruin en krokant. Keer regelmatig. Bestrijk ze de laatste minuut met appelstroop en bak ze nog even kort. Serveer de rodekoolstamppot met de speklappen.

Deel:

Hoofdgerecht

Ca. 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

 • 200 ml appelsap
 • 1/2 groente-bouillontablet
 • 1 tl koekkruiden
 • 2 appels, geschild en in kleine stukjes
 • 2 zakken gesneden rode kool (à 300 g)
 • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild
 • 100 g boter
 • 2 dl volle melk
 • 1/2 tl nootmuskaat
 • 4 speklappen
 • 1 el appelstroop

Ingrediënten

OOK INTERESSANT