1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /Voedselverspilling tegengaan: praktische tips
« TERUG
Voedselverspilling tegengaan: praktische tips

Voedselverspilling tegengaan: praktische tips

Het overkomt iedereen wel eens: je gooit een product weg omdat het er niet meer zo fraai uitziet. Of omdat het product over datum is. Nederlanders verspillen gemiddeld ruim veertig kilo per persoon. Veel eten dat wordt weggegooid kan je eigenlijk nog prima gebruiken. Met slim inkopen, koken en bewaren kom je al een heel eind. Op jaarbasis kun je maar liefst 145 euro besparen door voedselverspilling te verminderen! Wil jij weten hoe? 

Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland zet PLUS zich in tegen voedselverspilling. Niet alleen goed eten is belangrijk, ook het omgaan met goed eten. We helpen je graag met praktische tips tegen voedselverspilling.

Praktische koelkast- en keukentips

Voedselverspilling tegengaan: praktische tips voor het indelen van je koelkast

Bewaar niet alles in de koelkast

Producten als tomaat, komkommer en paprika hoeven niet in de koelkast. Dan drogen ze namelijk sneller uit. Bewaar ze liever in de voorraadkast of op een groenteschaal. Ook brood droogt uit in de koelkast. Leg je brood daarom in de vriezer en ontdooi per dag een hoeveelheid broodsneetjes.

Verschil THT en TGT

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Gooi het product op of na deze datum niet direct weg. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je het product na deze datum nog kan eten of drinken. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Je vindt een TGT-datum op bijvoorbeeld vlees(waren), vis en voorgesneden groenten. Na deze datum moet je het product weggooien, ook al ziet het er nog goed uit. Het kan dan schadelijke bacteriën bevatten die je niet kunt zien of ruiken.

Overrijp fruit smooth oplossen

Krijg je fruit niet helemaal op? Maak er dan een lekkere smoothie van. Met een restje yoghurt of melk zet je al een heerlijke smoothie op tafel. Ook kun je met appels of peren een lekkere crumble of appelflap maken.

Koken met restjes

Restje over van een maaltijd? Laat het afkoelen, verpak het goed (of dek het af) en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen twee dagen op. Wil je restjes langer bewaren? Vries ze dan in, maar niet langer dan drie maanden. Plan een kliekjesdag de dag voordat je boodschappen gaat doen. Je maakt dan een maaltijd van alle restjes die je nog in de koelkast hebt. Verwerk overgebleven groenten in een soep, hartige taart, omelet of wokmaaltijd. Met een afbakbrood, wrap of rijst maak je je kliekjesmaaltijd compleet.

Op maat koken

Houd bij het koken rekening met grote en kleine eters. Gebruik een kopje (of maatbeker) bij het afmeten van pasta, rijst of couscous. Zo kook je niet teveel en hoef je minder eten te verspillen.

Koelkasttemperatuur op 4°C

Een temperatuur van 4°C is ideaal omdat bacteriën en schimmels dan het minst snel groeien. Op deze manier blijft eten en drinken langer goed. En wist je dat de draaiknop in de koelkast niks zegt over de temperatuur? De temperatuur kan bijvoorbeeld hoger zijn doordat de koelkast open heeft gestaan. Gebruik daarom een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.

Too Good to Go

Naast tips voor thuis, doen we bij PLUS ook mee aan Too Good to Go. De Magic box van Too Good To Go vind je inmiddels in 144 PLUS supermarkten. Daarin zitten heerlijke producten die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden, maar die zeker nog geschikt zijn voor consumptie. Zo hebben we inmiddels 230.000 maaltijden gered! Laat je ook verrassen en strijd zo samen met ons tegen voedselverspilling! Download de gratis Too Good To Go app en kijk welke PLUS winkels bij jou in de buurt meedoen!

De 6e keer op rij is PLUS uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt van Nederland.
Logo no waste

Deel:

OOK INTERESSANT