Je gebruikt een verouderde browser
Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.
Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.
Het overkomt iedereen wel eens: je gooit een product weg omdat het er niet meer zo fraai uitziet. Of omdat het product over datum is. Nederlanders verspillen gemiddeld ruim veertig kilo per persoon. Veel eten dat wordt weggegooid kan je eigenlijk nog prima gebruiken. Met slim inkopen, koken en bewaren kom je al een heel eind. Op jaarbasis kun je maar liefst 145 euro besparen door voedselverspilling te verminderen! Wil jij weten hoe?
Als Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland zet PLUS zich in tegen voedselverspilling. Niet alleen goed eten is belangrijk, ook het omgaan met goed eten. We helpen je graag met praktische tips tegen voedselverspilling.
Producten als tomaat, komkommer en paprika hoeven niet in de koelkast. Dan drogen ze namelijk sneller uit. Bewaar ze liever in de voorraadkast of op een groenteschaal. Ook brood droogt uit in de koelkast. Leg je brood daarom in de vriezer en ontdooi per dag een hoeveelheid broodsneetjes.
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Gooi het product op of na deze datum niet direct weg. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je het product na deze datum nog kan eten of drinken. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Je vindt een TGT-datum op bijvoorbeeld vlees(waren), vis en voorgesneden groenten. Na deze datum moet je het product weggooien, ook al ziet het er nog goed uit. Het kan dan schadelijke bacteriën bevatten die je niet kunt zien of ruiken.
Krijg je fruit niet helemaal op? Maak er dan een lekkere smoothie van. Met een restje yoghurt of melk zet je al een heerlijke smoothie op tafel. Ook kun je met appels of peren een lekkere crumble of appelflap maken.
Restje over van een maaltijd? Laat het afkoelen, verpak het goed (of dek het af) en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen twee dagen op. Wil je restjes langer bewaren? Vries ze dan in, maar niet langer dan drie maanden. Plan een kliekjesdag de dag voordat je boodschappen gaat doen. Je maakt dan een maaltijd van alle restjes die je nog in de koelkast hebt. Verwerk overgebleven groenten in een soep, hartige taart, omelet of wokmaaltijd. Met een afbakbrood, wrap of rijst maak je je kliekjesmaaltijd compleet.
Houd bij het koken rekening met grote en kleine eters. Gebruik een kopje (of maatbeker) bij het afmeten van pasta, rijst of couscous. Zo kook je niet teveel en hoef je minder eten te verspillen.
Een temperatuur van 4°C is ideaal omdat bacteriën en schimmels dan het minst snel groeien. Op deze manier blijft eten en drinken langer goed. En wist je dat de draaiknop in de koelkast niks zegt over de temperatuur? De temperatuur kan bijvoorbeeld hoger zijn doordat de koelkast open heeft gestaan. Gebruik daarom een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.
Naast tips voor thuis, doen we bij PLUS ook mee aan Too Good to Go. De Magic box van Too Good To Go vind je inmiddels in 144 PLUS supermarkten. Daarin zitten heerlijke producten die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden, maar die zeker nog geschikt zijn voor consumptie. Zo hebben we inmiddels 230.000 maaltijden gered! Laat je ook verrassen en strijd zo samen met ons tegen voedselverspilling! Download de gratis Too Good To Go app en kijk welke PLUS winkels bij jou in de buurt meedoen!
Deel:
OOK INTERESSANT