Wil jij zelf aan de slag met het conserveren en wecken van de lekkerste jam, zoetzuur of zuurkool? Misschien omdat je recepten zoekt met minder suiker, je eigen smaak wilt toevoegen of gewoon omdat je bezigheidstherapie zoekt? Groenten wecken en bijvoorbeeld zelf zuurkool maken is makkelijker dan je denkt en daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om te doen! Wij hebben de beste tips voor je verzameld van een professionele chef die een kast vol heeft met allerlei creaties. Wecken en het conserveren van groenten en fruit was nog nooit zo makkelijk, je kunt direct aan de slag om recepten volledig naar jouw smaak te maken. Voor je het weet staat jouw kelder- of trapkast vol met je eigen gemaakte conserven. Deze doen het trouwens ook goed als je gasten over de vloer hebt voor een gezellig diner!

Conserveren kun je leren: tips van een chefkok
Voordat je begint…
1. Gebruik altijd de beste en meest verse ingrediënten. Je gaat deze voor een lange tijd bewaren in een pot, dus is het ook fijn als je biologische fruit- en groentesoorten kiest.
2. Werk hygiënisch. De potten en materialen die je gebruikt moeten brandschoon zijn. Je kunt de potten inclusief deksels eerst 10 minuten uitkoken in water. Vervolgens zet je ze omgekeerd op een schone doek, zodat ze uit kunnen drogen.
Hoe maak je zoetzuur?
Het recept van zoetzuur is een basisrecept dat je voor vrijwel alle zoetzure groenten kunt gebruiken. Natuurlijk kun je zelf volop variëren. Voor het inmaken van de zoetzure groente kun je vrijwel iedere stevige groente gebruiken, denk aan snackkomkommers, radijsjes, wortel, bleekselderij, bieten, bloemkoolroosjes, sjalotjes, raapjes en venkel. Hoeveel zoetzuur je precies nodig hebt is lastig in te schatten. Het ligt er namelijk aan hoe groot de groente is die je gaat conserveren en hoeveel vocht er nog bijpast in de pot. Het belangrijkste is dat de groente volledig ondergedompeld is. Heb je zoetzuur over, vries het dan in in bakjes en gebruik het als je opnieuw groente gaat inmaken.
Zoetzure varianten
1. Voor een pittige variant voeg je ingrediënten toe als rode peper, gember of citroengras.
2. Gebruik kurkuma voor een gele kleur, of juist bietensap voor een dieprode tint.
3. Voor extra knapperige groente bestrooi je dit eerst met keukenzout. Laat dit een aantal uren intrekken en spoel het goed af onder de kraan. Na het droogdeppen kun je deze in de pot stoppen.
4. Je kunt potten met ingemaakte groente een professionele uitstraling geven door er mosterdzaad of plakjes peper aan toe te voegen. Het is dan direct duidelijk wat de smaakmaker is in je pot. Let er wel op dat de smaken doortrekken in de groenten. Houd daar dus rekening mee bij het op smaak brengen van je zoetzuur.

Zoetzure groente
Zoetzure groenten inmaken is een fluitje van een cent met dit recept. Het zoetzuur is een basisrecept dat je naar smaak of per seizoen kunt aanpassen. Zo past jouw zoetzure groente altijd bij de gerechten die je wilt verrijken, bijvoorbeeld een heerlijk wokrecept. Je kunt met dit recept augurken inmaken, rode kool wecken of andere groenten conserveren. Wist je dat... als je een avond te veel alcohol hebt gedronken en je wakker wordt met een kater, dat zure augurken hier goed tegen werken. Augurken zitten vol vitamine C en E, plus nog aardig wat natrium. Hierdoor worden je elektrolyten aangevuld, wat uitdroging voorkomt. Kortom, een vitamineshot die jouw vochtbalans weer op peil brengt. Probeer het eens op een brakke ochtend!
Doe blij met een heerlijke gelei
Ben je van plan om je eigen jam te maken door te wecken? Dat is een supergoed idee, want met deze techniek bepaal je zelf hoeveel suiker je toevoegt en welke smaak je maakt. Maar hoe werkt dat precies? De binding in een jam, marmelade of confituur ontstaat door het zuur pectine. Dit is een natuurlijk bindmiddel dat voorkomt in veel soorten fruit. Daarnaast kun je geleisuiker speciaal gebruiken dat bij PLUS verkrijgbaar is, zodat het de juiste structuur krijgt. Hierin zit precies de juiste hoeveelheid pectine en citroenzuur om het perfect te laten binden. Bij geleisuiker speciaal is er minder suiker toegevoegd, wat zorgt voor een minder zoet eindproduct. Let echter wel op: door de mindere hoeveelheid suiker is het iets minder lang houdbaar dan bij ‘gewone’ gelei. Dat neemt niet weg dat het nog steeds maandenlang houdbaar is.
Marmelade van sinaasappel
Sinaasappeljam maken met een ietwat bittere smaak? Probeer dit unieke sinaasappelmarmelade recept! In twee uurtjes tijd heb jij zo’n 5 potten sinaasappelmarmelade gemaakt met de knusse smaak van kaneel en steranijs. Je combineert deze perfect in een heerlijk yoghurt dessert met wat sinaasappellikeur of op een knapperige ontbijtcracker. Feitje: wist je dat Marmelade iets anders betekent dan jam? Jam wordt gemaakt van allerlei soorten fruit, pectine (natuurlijk bindmiddel) en suiker. Marmelade wordt vrijwel enkel van citrusvruchten gemaakt, waarbij de schil samen gekookt wordt met het sap en suiker. Hierdoor verschilt de structuur van marmelade en jam.

Extra tips voor het conserveren van jouw eigen jam of confituur
Voeg specerijen naar smaak toe en experimenteer hiermee. Je kunt alles toevoegen wat je lekker vindt, bijvoorbeeld een kaneelstokje, vanillestokje, steranijs of eens stukje verse gember. Zorg er wel voor dat je de specerijen eruit haalt voordat het in de pot gaat, de smaken trekken namelijk anders nog door in de pot en dan kan het te heftig worden.
Doe altijd de dekselproef. Zet een bordje in de koelkast zodat deze ijskoud is. Is je product klaar, schep dan een lepel op het bordje. Gaat het binnen een halve minuut geleren en wordt het dus stevig, dan weet je dat je product goed is. Zo niet, dan is het beter om het nog wat langer door te koken. Test het daarna weer opnieuw.

Zuurkool van Chinese kool
Zelf zuurkool maken, maar dan met een verrassende twist? Dit zuurkool recept van Chinese kool is gemakkelijk en op meerdere manieren te gebruiken. Zo kun je de zuurkool na drie dagen al eten als knapperige koolsalade, maar na een paar weken is deze ook goed in te zetten als warm gerecht. Feitje: Chinese kool zit boordevol vitamine C zit en is rijk aan vezels. Daarnaast bevat deze groente ook nog eens heel erg weinig calorieën, waardoor knapperige Chinese kool uit een weckpot perfect is als hartige snack. Onze tip: voeg er wat rozijntjes aan toe voor wat zoetigheid!
Hoe bewaar je jouw eigen gemaakte conserven?
Nu je ontzettend veel werk en liefde in jouw creaties hebt gestopt, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je dit zo lang mogelijk kunt bewaren. Ook hier hebben we een paar tips voor! Zorg altijd dat de randen van de pot brandschoon zijn voordat je de deksel sluit. Vaak worden de randen vies bij het vullen, maak deze extra schoon met een vochtig stukje keukenpapier. Het zou heel zonde zijn als het daar gaat schimmelen of als de deksel niet goed sluit door deze achtergebleven resten.
Als de producten goed zijn ingemaakt, kun je ze in principe bij keldertemperatuur in het donker zeker een jaar bewaren. Toch is het altijd verstandig om de producten koeler weg te zetten, zoals in de koelkast. Dan weet je zeker dat ze goed blijven. Gebruik je een nieuwe pot, controleer dan altijd of de deksel nog gesloten is. Dan weet je zeker dat er niets mee gebeurd is.