

Crème brûlée
dessert
4 pers.
ca. 80 min
4.77 voor 4 pers.
Ingrediënten
500 ml Slagroom
1 theelepel Vanille extract
5 stuks Eieren
140 gram Neutraal suiker
Bereidingswijze
1. Ook nodig: 4 ramekins en eventueel een brander
2. Verwarm de oven voor op 150 graden (boven en onderwarmte) en kook een ruimte hoeveelheid water voor het waterbad.
3. Verhit in een steelpan de slagroom met de vanille tot dit net niet aan de kook is. Klop in een kom 5 eidooiers (het eitwit gaan we niet gebruiken voor dit recept) met 100 gram suiker.
4. Schenk beetje bij beetje de warme slagroom bij de eieren en klop door. De reden dat je niet de slagroom direct bij de eieren doet is omdat je dan roerei krijgt. Je wilt de temperatuur van de eieren langzaam ophogen.
5. Giet wanneer alles goed gemengd is het mengsel in 4 ramekins. Zet de ramekins in een braadslede of grote ovenschaal en schenk het hete water in de schaal, tot ongeveer halvewege de ramekins.
6. Bak dit een uur af in de oven, tot alleen het midden van de crème brûlée nog trilt. Laat afkoelen op kamertemperatuur en laat daarna helemaal afkoelen in de koelkast.
7. Verdeel de resterende 40 gram suiker over de crème brûlée en brand dit met een brander tot de suiker is gesmolten en goudbruin is. Heb je geen brander, dan kan je de crème brûlée afbakken in de oven op de grilstand. Blijf erbij want het kan snel gaan. Houd er wel rekening mee dat de custard dan weer wat vloeibaarder wordt.
Meer recepten in de categorie