

Entrecote met rode wijnsaus
4 pers.
ca. 40 min
Ingrediënten
1 sjalot
75 gram ongezouten roomboter + extra
250 ml rode wijn
400 ml runderfond
2 takjes verse tijm
(riet)suiker
100 - 150 gram entrecote per persoon, op kamertemperatuur
koolzaadolie of zonnebloemolie
Optioneel: zeezout flakes
EXTRA nodig: garde en aluminiumfolie
Bereidingswijze
1. Snipper de sjalot.
2. Smelt 25 gram boter in een wijde (saus)pan en fruit de sjalot 3 minuten op middellaag vuur. Schenk de wijn in de pan, zet het vuur middelhoog en laat 5 minuten pruttelen. Schenk de fond erbij, leg 2 takjes tijm erin en laat 20-30 minuten pruttelen tot de saus met 2/3 is ingekookt. Snijd de resterende 50 gram boter in kleine blokjes en zet in de vriezer.
3. Proef na 15 minuten en voeg naar smaak een snufje (riet) suiker en/of zout toe. Goed ingekookt? Zet het vuur uit en klop de gekoelde blokjes boter er een voor een door met een garde, zo bindt de saus. Laat daarna niet meer koken, verwarmen op laag vuur kan wel. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
4. Bestrooi de entrecotes met zout en verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met een scheut koolzaadolie. Bak de entrecotes 2 minuten per kant. Voeg een paar klontjes boter toe aan het vet en bak de entrecotes nog circa 1 minuut per kant. Haal uit de pan, laat 5 minuten rusten onder folie en snijd in dunne plakken. Bestrooi met peper en optioneel zeezout flakes.
5. Serveer de entrecote met de rode wijnsaus en bijgerechten naar keuze.
Variatietip!
Lekker met aardappelgratin taartjes, geroosterde bietjes, zoete aardappelpuree, stoofperen en cranberrycompote. Wijntip: Maison Castel Grande Reserve Cabernet Sauvignon
Meer recepten in de categorie