
Hertenbiefstuk met portsaus en pruimen
4 pers.
ca. 30 min
Hollands
Ingrediënten
4 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
4 jeneverbessen
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
6 el olijfolie voor de marinade
4 hertenbiefstukken
2 el boter
2 el olijfolie om in te bakken
portsaus
1 kleine winterwortel
2 kleine uien
olijfolie om in te bakken
2 blaadjes laurier
250 ml rode wijn
250 ml rode port
500 ml runderfond
8 (half) gedroogde pruimen (zonder pit)
EXTRA Vijzel of keukenmachine, ovenschaal, plasticfolie, bolzeef
Bereidingswijze
Ris de blaadjes tijm en rozemarijn van de takjes. Vijzel deze kruiden, de jeneverbessen, kruidnagels en het kaneelstokje fijn, of gebruik een keukenmachine. Voeg de olijfolie toe en meng dit tot een gladde marinade.
Leg de biefstukken in een schaal en wrijf in met de marinade. Dek af met plasticfolie, zet in de koelkast en laat 1 uur marineren. Haal het vlees daarna minstens 15 minuten voor het braden uit de koelkast en bewaar de marinade.
Schil intussen de winterwortel, halveer hem in de lengte en snijd in stukken. Pel en snijd de uien in zessen. Verhit wat olie in een grote sauspan en bak hierin de ui en wortel tot ze goudbruin zijn. Voeg de achtergehouden marinade en laurier toe. Blus alles af met rode wijn, rode port en fond en breng tegen de kook aan. Laat circa 2 uur op laag vuur ‘trekken’.
Schenk door een bolzeef in een schone pan en kook de saus verder in tot hij een krachtige smaak heeft. Snijd de gedroogde pruimen in dunne plakjes, voeg ze toe aan de portsaus en verwarm die op laag vuur.
Verwarm intussen de oven voor op 150°C en kruid het vlees met verse zwarte peper en eventueel zout. Verwarm boter en olijfolie in een koekenpan tot de boter lichtbruin is. Bak de hertenbiefstukken circa 3 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Draai om en braad de andere zijde 2 minuten. Leg het vlees in een ovenschaal en zet 4 minuten in de oven.
Snijd de biefstukken in medaillons van circa 2 cm dik en verdeel ze over vier borden. Lepel er de portsaus met pruimen over. Serveer eventueel met wintergroenten, zoals spruitjes, pastinaak en paddenstoelen.