
Trifle met vanille en rood fruit
6 pers.
ca. 150 min
Ingrediënten
Voor het biscuitdeeg:
180 g eiwit PLUS eieren vrije uitloop
140 g VAN GILSE Kristalsuiker
80 g PLUS patentbloem
80 g HONIG zetmeel
120 g eidooier PLUS eieren vrije uitloop
Voor de vanillevla:
500 ml PLUS halfvolle melk
1 SILVO vanillestokje
30 g VAN GILSE Kristalsuiker
20 g HONIG zetmeel
20 g eidooier PLUS eieren vrije uitloop
Snufje zout
Voor de frambozensaus:
200 g PLUS diepvries frambozen
30 g VAN GILSE Kristalsuiker
1 PLUS citroen
Ter garnering:
200 g PLUS pure chocolade
handje NUTCASE geroosterde pistachenoten
1 bakje GIJS verse aardbeien
Ook nodig: weegschaal, hand- of standmixer, spatel, bakpapier, mooie schaal of glaasjes om de trifle in te serveren.
Optioneel: sterretjes of ijsfontein
Bereidingswijze
Bereidingswijze biscuitdeeg
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het eiwit samen met de suiker op hoge snelheid luchtig in de mixer. Zeef de bloem en het zetmeel tweemaal. Meng de eidooiers voorzichtig met een spatel door het luchtige eiwit, gevolgd door de bloem en zetmeel. Strijk het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een laag van een halve centimeter dikte en bak het in circa 7 minuten gaar in de oven.
Vanillevla
Houd een scheutje van de melk apart en verwarm de rest. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk. Laat circa 15 minuten op laag vuur meetrekken.
Meng intussen de suiker, zetmeel, eidooier en zout in een kom. Voeg hieraan het achtergehouden scheutje melk toe en roer het mengsel glad. Voeg het eimengsel toe aan de vanillemelk en breng voorzichtig aan de kook. Laat het geheel nog 3-5 minuten doorkoken op laag vuur. Verwijder het vanillestokje en laat de vla afkoelen in de koelkast.
Frambozensaus
Breng de frambozen met de suiker aan de kook. Rasp de schil van een halve citroen. Pers de hele citroen uit en voeg het sap aan de frambozen toe. Laat kort doorkoken tot de frambozen een beetje kapot gekookt zijn. Voeg de citroenrasp toe en laat afkoelen in de koelkast.
Garnering
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie of voorzichtig in de magnetron. Smeer dun uit op bakpapier zodat je grote dunne platen chocolade krijgt. Zet koud in de vriezer en laat hard worden.
Hak de pistachenoten grof en de aardbeien doormidden.
Trifle
Bouw in een grote schaal de trifle laagje voor laagje op. Begin met de biscuit, daarna de vla en maak af met frambozensaus. Blijf dit herhalen. Pak de chocolade uit de vriezer en breek in schotsen. Steek de schotsen in de trifle. Garneer met de pistachenoten en aardbeien.
Let op: laat de trifle lang opstijven in de koelkast (ca. 2 uur).
Steek een aantal sterretjes of de ijsfontein in de trifle en steek deze net voor het uitserveren aan.
Meer recepten in de categorie