Peren bewaren en bereiden
Wie wel eens een perenijsje eet, weet het: peren hebben een heerlijke smaak. Een dorstlessend stuk fruit, dat je makkelijk meeneemt voor onderweg. Je kunt de meeste peren direct eten, maar er zijn ook perenrassen die je eerst moet stoven. Maar wanneer zijn peren eigenlijk rijp? En hoe bewaar je ze?
Hoe moet je peren bewaren?
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed. Wil je ze langer bewaren? Vries je peren dan eens in. Snij ze eerst in partjes, en besprenkel ze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Peren blijven in de vriezer zeker acht tot twaalf maanden. Stoofperen zijn net wat anders, die blijven buiten de koelkast zeven tot veertien dagen goed. In de koelkast blijven stoofperen zelfs twee tot vier weken goed.
Hoe moet je peren schoonmaken of schillen?
Mensen denken wel eens dat ze peren moeten schillen of wassen. Maar da’s helemaal niet nodig en zelfs hartstikke zonde. Wist je namelijk dat een groot deel van de vitamines zich in of vlak onder de schil bevinden? Wel kan je je peren wassen om zo vuil, stof en bacteriën ervan af te halen. Wil je je peer schillen? Eet hem daarna dan wel snel op, peren worden zonder schil namelijk snel bruin.