Erwten bewaren en bereiden
Hoe moet je erwten bewaren?
Bewaar verse, ongekookte erwten maximaal 3 dagen in de koelkast. Gekookte erwten kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Restje over? Vries de erwten in en bewaar het restje afgesloten 3 maanden in de vriezer. Kook rauwe erwten eerst kort voor je ze invriest. Zo blijft de smaak en textuur van de groente behouden.
Hoe moet je erwten bereiden?
Erwtjes kun je beter niet rauw eten, omdat ze de giftige stof lectine bevatten. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door erwtjes te verhitten wordt deze stof onschadelijk. Kook of stoom doperwten daarom eerst 5-8 minuten. Springen de erwtjes open? Dan koken ze te hard. Jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar.
Erwten uit pot, blik en diepvries zijn niet meer rauw en kun je dus gewoon eten zonder te koken. Wel eerst even laten ontdooien natuurlijk!
Zijn erwten gezond?
Absoluut! Erwten bevatten veel vezels, kalium, ijzer, vitamine C en K, foliumzuur en B-vitamines. Daarnaast zijn erwten goed voor je ogen, bevorderen ze de spijsvertering en stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel.
Ook interessant: bevroren doperwten zijn gezonder dan verse doperwten. Dit komt doordat de erwten na het oogsten binnen twee uur worden ingevroren. Hierdoor blijven voedingsstoffen bewaard. Verse doperwten worden vaak na ongeveer drie dagen gegeten. Hierdoor verliest de erwt langzaam voedingsstoffen.