Basilicum bewaren en bereiden
Hoe moet je verse basilicum bewaren?
Heb je een basilicumplantje gekocht? Plaats hem in de vensterbank of op het aanrecht en besproei de plant na aankoop. Basilicumplanten staan graag in vochtige aarde. Geef de plant daarom water op het schoteltje. Ook kun je een basilicumplant het beste buiten de koelkast bewaren. Anders kleuren de blaadjes al gauw zwart.
Losse blaadjes basilicum kun je beter wel in de koelkast bewaren. Ze zijn dan 5 tot 7 dagen houdbaar in een afgesloten bakje of zakje. Wil je verse basilicum langer bewaren? Dan kun je de blaadjes ook invriezen. In een afgesloten bakje is de basilicum 1 jaar houdbaar.
Hoe moet ik basilicum bereiden?
Gebruik je basilicum in een gerecht? Voeg dan de blaadjes pas op het laatste moment toe. Basilicum is namelijk erg kwetsbaar en verliest met koken gauw zijn smaak. En bij het bereiden van basilicum kun je het keukenmes in de la laten liggen: je kunt de blaadjes namelijk beter scheuren. Zo behouden de blaadjes hun aroma en krijgen ze geen gele randen.