1. PLUS/
  2. Château de l’Horte

Wijntip #1

Vaak wordt gedacht dat wijn een stuk lekkerder wordt als je ‘m lekker lang laat liggen. Maar is dat ook zo?

Château de l’Horte en PLUS

Château de l’Horte wordt gerund door de Franse wijnmaker Jean- Pierre Biard en de Nederlandse Johanna van der Spek. Het Château ligt in het wijngebied Languedoc, in de appellation “Corbières”. De Languedoc vormt samen met de provincie Roussillon de regio Languedoc-Roussillon. Het is een schitterend gebied aan de Middellandse Zee, vlakbij de grens met Spanje. Men spreekt er Frans, maar ook het Spaanse dialect Catalaans kunt u hier regelmatig horen.

Het gebied heeft een zeer rijke historie van bloedige veldslagen en kruistochten. Het is één groot openluchtmuseum met kastelen, burchten, meer dan duizend jaar oude plaatsjes waar de tijd heeft stil gestaan en… ook een enorme wijngeschiedenis. De Romeinen hadden al snel begrepen dat in dit gebied hele lekkere wijn gemaakt werd. Mede dankzij de Romeinen ontstond het grootste aaneengesloten wijngebied van de wereld; de Languedoc-Roussillon. Het is meer dan 27.000 km2 groot en heeft meer dan drie miljoen inwoners.

chateau de l'horte eigenaars tractor
chateau de l'horte locatie wijnvaten

Château de l’Horte stamt uit het jaar 1100. Door de loop van de jaren veranderde het eigendom en de vorm van de gebouwen. Tijdens veldslagen en oorlogen werd het in puin gelegd en weer herbouwd. De huidige vorm stamt uit 1750, toen de Marquis de Saint Felix het gebouw tot zijn woonhuis en boerderij maakte met veel dieren, graan en ook wijngaarden, heel veel wijngaarden…

Jean- Pierre en Johanna kochten in 1988 het vervallen Domaine en knapten het beetje bij beetje op. Langzaam maar zeker werden er steeds meer wijnen verkocht en zo kon de wijnkelder worden uitgebreid. Door de goede kritieken van verschillende wijnjournalisten werden de wijnen steeds bekender en ook steeds vaker verkocht in Nederland. Tegenwoordig kunt u hier ook terecht voor wijnproeverijen en u kunt er zelfs overnachten in wijnvilla’s.

Château de l’Horte en de wijnadviseurs van PLUS

In de winkels van PLUS vindt u gediplomeerde wijnadviseurs die u graag helpen bij het kiezen van de perfecte wijn. Een keer per jaar reist er een groep cursisten af naar Château de l’Horte voor een driedaagse wijnopleiding. Ze verblijven in de wijnvilla’s en volgen een programma waarin ze alles leren over het produceren van wijn en over de verschillende druivenrassen.

chateau de l'horte wijnadviseurs
ondertussen bij chateau de l'horte

Ondertussen bij Château de l’Horte…

PLUS onderhoudt een warm contact met Château de l’Horte. Ze berichten ons over de kwaliteit van de oogst en de druiven, de weersomstandigheden en de bijbehorende prijsschommelingen. Zo hadden Jean-Pierre en Johanna twee jaar geleden een engeltje op hun schouder, een extreme hagelbui ging rakelings langs de wijngaarden waardoor de oogst gelukkig niet is beschadigd. Ze vertellen ons over de aanschaf van nieuwe jacuzzi’s bij de wijnvilla’s, nieuwe etikettering, het proces tot biologische certificering en ga zo maar door. Er valt altijd genoeg te beleven wanneer je de trotse eigenaar bent van zo’n prachtige Domaine! Bent u nieuwsgierig geworden naar de avonturen van Jean-Pierre en Johanna? U kunt er alles over lezen op ons wijnblog.