1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Peulvruchten parade
« TERUG
Peulvruchten parade

Peulvruchten parade

Peulvruchten zijn ontzettend populair. Ze staan niet voor niks steeds vaker op het menu. Zou dat komen doordat ze zo lekker en goedkoop zijn? Of omdat je er zo heerlijk mee kunt variëren?

Bonte verzameling
Peulvruchten is de verzamelnaam voor onder meer bruine bonen, kikkererwten en linzen. Minder bekend is dat ook sojabonen en kiemgroenten peulvruchten zijn. Sojabonen zijn de basis voor twee producten: tofu en tempeh. Een kiemgroente die je vast wel kent is taugé.

Vleesvervangers
Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten. Als je minder of geen vlees wilt eten, zijn peulvruchten een prima alternatief. In plaats van vlees kun je dus gerust linzen, bruine bonen of bijvoorbeeld kapucijners serveren.

Hoe geef je gerechten met bonen extra smaak?
Witte bonen, bruine bonen en bijvoorbeeld kidneybonen krijgen meer smaak als je ze kookt in een groente- of kruidenbouillon. Eenmaal gekookt kun je ze iets extra’s geven met een dressing van olijfolie, fijngehakte knoflook, citroensap, fijngehakte peterselie of enkele draadjes saffraan.

Te ingewikkeld? Kruid zulke bonen dan subtiel met bonenkruid. Geef ze een mediterraan accent met oregano, rozemarijn of tijm of pep ze flink op met cayennepeper of chilipoeder.

Verse muntblaadjes combineren uitstekend met kikkererwten, witte bonen en doperwten. Tuinbonen doen het ook goed met verse munt en met fijngehakte salie of koriander.

Peulvruchten parade

Romige risotto met kikkererwten

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit de sjalot 1 minuut. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij. Laat de rijst zachtjes kokend de wijn opnemen.
  2. Voeg de bouillon in drie porties toe. Laat de rijst elke portie bouillon zachtjes kokend opnemen voordat je de volgende portie toevoegt. Kook de rijst zo in 15-20 minuten gaar. Voeg met de laatste portie bouillon ook de kikkererwten toe en warm ze mee.
  3. Verhit ondertussen in een koekenpan de rest van de olijfolie. Bak de champignons in 4 minuten bruin en beetgaar. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut zachtjes. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Neem de risotto van het vuur. Roer de crème fraîche met de helft van de kaas en de peterselie door. Laat de risotto afgedekt 5 minuten rusten.
  5. Schep de risotto in 4 diepe borden. Verdeel er de champignons en de rest van de kaas over.

Hoofdgerecht

Ca. 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 el olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 groentebouillon
  • 400 g kastanjechampignons, in kwarten
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik kikkererwten (400 ml), uitgelekt
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 el peterselie, fijngehakt

Producten uit dit recept