1. Home/
  2. Voor jou
  3. /Recepten
  4. /Salsa maak je zo
« TERUG
Salsa maak je zo

Salsa maak je zo

Salsa is het Spaanse en Italiaanse woord voor ‘saus’. Hiermee worden voornamelijk pittige sauzen bedoeld uit de Latijns-Amerikaanse keuken. Leuk om zelf te maken en lekker om in te dippen!

Mexicaanse salsa

Mexicaanse salsa
Snijd de trostomaten zonder zaadjes in blokjes. Pers 2 limoenen voor het sap. Snipper vervolgens 2 rode uien en snijd de 2 rode pepers, zonder zaadjes, in stukjes. Hak 3 teentjes knoflook fijn eveneens als de koriander. Meng alle ingrediënten voor de salsa en breng op smaak met zout.

Guacamole

Guacamole
Ontvel de tomaat en snijd deze in stukjes. Snipper de ui. Pers ½ citroen of ½ limoen. Schil de avocado. Hak de verse koriander fijn. Schep het vruchtvlees uit de avocado en pureer in een vijzel met fijngehakte rode peper, knoflook, limoensap, zout en peper. Meng de ingrediënten voor de guacamole en zet deze koel weg tot aan gebruik.

Salsa Verde

Salsa Verde (groene salsa)
Hak wat groene kruiden, bijvoorbeeld basilicum, peterselie en munt. Pers 2 teentjes knoflook en gebruik 1 eetlepel citroensap of witte wijnazijn samen met 1 theelepel mosterd. Pureer alle ingrediënten samen op de olijfolie na. Klop de olie er in gedeelten door.

Griekse salsa

Griekse salsa
Schil 2 avocado’s en snijd deze in blokjes. Snijd 4 tomaten in kleine blokjes. Snijd de zwarte olijven, zonder pit, in plakjes. Snipper 2 rode uien. Snijd de feta in blokjes. Hak de peterselie plat en pers 2 citroenen. Schep de avocadoblokjes met de tomaten, olijven, ui en feta door elkaar. Meng de peterselie met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met zout en peper en schep de dressing door het avocadomengsel. Lekker bij brood, kip of vlees. Variatie: voeg voor een kruidige dressing 1 theelepel gyroskruiden toe aan de olijfolie.

Marokkaanse salsa

Marokkaanse salsa
Snijd de sjalotjes in smalle ringen. Hak een teentje knoflook fijn. Laat het blik kikkererwten uitlekken en spoel ze af. Hak de verse koriander fijn. Verhit de olie en fruit hierin 2-3 minuten zachtjes de sjalot, knoflook en komijn tot de sjalot en knoflook zacht zijn maar niet gekleurd. Meng de kikkererwten, koriander, munt en het citroensap erdoor. Breng de salsa op smaak met zout en peper en serveer bij kip of een salade. Variatie: spatel 4 eetlepels Griekse yoghurt door de salsa en serveer eens op een pitabroodje.

Amerikaanse salsa

Amerikaanse salsa
Snijd de watermeloen (400 gram) in kleine blokjes. Halveer de rode ui en snijd deze in smalle ringen. Hak de munt, bieslook of lente-/bosui, en rode peper, zonder zaadjes, fijn. Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadjes met een spitse lepel. Snijd de komkommer in plakjes of blokjes. Meng met de watermeloen, ui, munt, bieslook, rode peper, knoflook en limoensap. Breng op smaak met zout en peper. Koel de salsa en serveer bij vis of kip. Variatie: nog kleurrijker wordt de salsa met 100 gram mais.

Deel:

Ingrediënten

  • 750 gram trostomaten
  • 2 limoenen
  • 2 rode uien
  • 2 rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bosje koriander

Ingrediënten

  • 1 knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 1/2 citroen of limoen
  • 1 avocado
  • 1/2 eetl. verse koriander

Ingrediënten

  • 50 g gemengde groene kruiden (basilicum, peterselie, munt)
  • 1 theel. mosterd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen of witte wijnazijn
  • 100 ml olijfolie

Ingrediënten

  • 2 avocado's
  • 4 tomaten
  • 150 gram zwarte olijven
  • 2 rode uien
  • 200 gram feta
  • 2 eetlepels peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 citroenen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijf- of arachideolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 blik (ca. 300 gram) kikkererwten
  • 2 eetlepels verse koriander
  • 2 eetlepels gehakte munt
  • 1 citroen

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 watermeloen
  • 1 rode ui
  • 1 verse munt
  • 1 bieslook of lente-/bosui
  • 1 rode peper
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 limoenen of 1 citroen

Producten uit dit artikel