1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Tips
  4. /5 tips tegen kerststress
« TERUG
Vijf tips tegen kerststress

5 tips tegen kerststress

De feestdagen komen er weer aan! Voor velen zowel de leukste als de meest stressvolle periode van het jaar, want: zoveel mensen over de vloer, cadeautjes kopen, al die boodschappen en natuurlijk zoveel mogelijk lekkere gerechten willen koken waarmee je de show kan stelen. Met deze 5 anti-stresstips zorg je ervoor dat niet alleen je partner, kinderen, vrienden en familie volop kunnen genieten, maar vooral ook jij!

Kersttip 1: Begin op tijd
De belangrijkste tip van allemaal is: begin op tijd. Elk jaar zeggen we het weer tegen onszelf, maar uiteindelijk staan we met z’n allen met een rood hoofd op 24 december om 17:00 in de super om toch nog de laatste boodschappen te halen. Allesbehalve ideaal (uiteraard heel begrijpelijk, want: drukte en chaos!), maar vooral heel makkelijk te voorkomen.

Onder het motto ‘je kan niet vroeg genoeg beginnen’ raden we je dan ook aan om ongeveer een maand van tevoren te starten met de eerste voorbereidingen. Stel alvast een (online) boodschappenlijstje op en bestel producten die lang houdbaar zijn alvast online. De wijn bijvoorbeeld, dat scheelt je ook meteen een hoop gesjouw. Begin ook op tijd met het samenstellen van een gezelschap, zodat je weet op hoeveel mensen je kunt rekenen. Vier je het niet thuis, maar bij anderen? Vraag dan wat er van je wordt verwacht en voor hoeveel mensen je iets moet maken. Vervolgens ga je verder met het bedenken van een overkoepelend thema, uiteenlopend van gourmetten of klassiekers met een twist tot Midden-Oosterse mezzes of een Parisian style dinner. Wees niet bang: het thema hoeft niet tot in de kleinste details te worden doorgevoerd, het biedt vooral houvast in het maken van keuzes.

Kersttip 2: Maak gerechten die je al kent (of oefen van tevoren)
Er is niets dat voor zoveel keukenstress zorgt als onverwachte stappen in een recept of een gerecht dat mislukt. Maak daarom tijdens de feestdagen alleen gerechten die je al vaker (het liefst twee of drie keer) hebt gemaakt of oefen ze van tevoren. Zo weet je niet alleen precies wat je kan verwachten, je kunt het kookproces ook stukken beter inschatten qua tijd én smaak. Hoewel receptmakers hun uiterste best doen om recepten zo duidelijk en compleet mogelijk uit te schrijven, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat jouw smaak net even anders is dan die van de maker.

Extra leuk: organiseer een testdiner met vrienden of familie. Kook de gerechten die je tijdens ‘het echte’ feest wil maken en vraag om feedback, zo weet je zeker wat je kunt verwachten en wat je gasten fijn vinden.

Kersttip 3: Maak een planning
Het klinkt wellicht overbodig, maar een planning biedt veel houvast tijdens een drukke maand als december. Hierbij is het van belang dat je natuurlijk weet wat je wil gaan maken (of in ieder geval in grote lijnen). Op basis daarvan kun je het halen van alle boodschappen beter inschatten en plannen. Bekijk alvast welke gerechten het langst nodig hebben of al (ruim) van tevoren gemaakt moeten worden en wat je nog op de dag zelf moet doen.

Zolang je planning op orde is (en ook wordt bijgewerkt waar nodig), weet je dat er bijna niets meer mis kan gaan. Je kunt ervoor kiezen om zelf met pen en papier aan de slag te gaan, maar tegenwoordig zijn er veel websites waarop je handige templates voor planningen kunt downloaden of gebruik desnoods Excel. Maak meerdere kopietjes of prints en hang op een prominente plek in huis op, bijvoorbeeld op de koelkast.

Kersttip 4: Vraag om hulp
Dat jij degene bent die het etentje organiseert, feestjes initieert of het kookwonder in huis bent, betekent niet dat je alles alleen moet doen. Vraag daarom zeker om hulp, of het nu gaat om het uitkiezen van recepten, het maken van koekjesdeeg (leuk om met kinderen te doen) of het roeren in een pan risotto: vele handen maken licht werk!

Kersttip 5: Wees niet te streng voor jezelf
Tijdens de feestdagen zijn we vaak zoveel bezig met of onze kinderen en gasten gelukkig zijn en al het eten lekker vinden, dat we bijna vergeten waar het echt om draait en zelf niet kunnen genieten.

Probeer je daarom continu (het begint al bij de voorbereidingen) bewust te zijn van het feit dat niemand perfect is en dat als iets net anders loopt dan je had gepland, dat echt niet erg is. Bij de grootste (keuken)blunders heeft de meerderheid van de gasten vaak niks door, dus waarom je druk maken om iets wat waarschijnlijk alleen jij merkt?

Fijne feestdagen!

Deel:

OOK INTERESSANT