Verpakkingen vormen een groot deel van ons afval. Elke dag maakt een Nederlander gemiddeld zeven verpakkingen open. Dat zorgt voor afval en het heeft impact op het milieu, omdat er grondstoffen nodig zijn om de verpakkingen te maken.
Verpakkingen zijn echter ook belangrijk om producten te beschermen, zodat de voedselveiligheid en de kwaliteit van deze producten behouden blijft. Bij PLUS kijken we goed naar de verpakkingen en werken we samen met leveranciers het gebruik van plastic en andere materialen te verminderen en te verduurzamen. Met ons verpakkingsbeleid zetten we in op minder, hernieuwbaar en recyclebaar verpakken.
Minder en duurzamer verpakken
Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid en kwaliteit van onze producten. Tegelijkertijd zorgen verpakkingen ook voor veel afval. PLUS wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie door de milieu-impact van huismerkverpakkingen terug te dringen. Daarom hebben we in 2018 een verpakkingsbeleid opgesteld. Dit beleid is opgesteld met input van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en past binnen het Brancheplan Verpakkingen waar het CBL de trekker van is. Door het beleid te vertalen in duidelijke do’s en don’ts wordt hier met leveranciers invulling aan gegeven. PLUS heeft de volgende doelstellingen op verpakkingen:
> In 2025 gebruiken we 20% minder verpakkingsmateriaal ten opzichte van 2020 > In 2025 zijn 95% van de verpakkingen zijn recyclebaar > In 2025 bestaan plastic verpakkingen voor 50% uit recyclaat
Daarnaast gebruiken we waar mogelijk hernieuwbare materialen en vermijden we materialen zoals PVC, PLA, PS, zwart plastic en aluminium lagen.
Het verpakkingsbeleid is beschikbaar en op te vragen via: corporate-communciatie@plusretail.nl of bekijk het PLUS jaarverslag 2024 (p38).
Vooruitgang in beeld
Met concrete stappen, werken we aan het behalen van onze brede verpakkingsdoelstellingen voor 2025. We zetten ons in voor minder, beter en circulair verpakkingsgebruik. Waar staan we nu?
Reductie Onze ambitie is om in 2025 20% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken ten opzichte van 2020. Deze doelstelling geldt voor alle materiaalsoorten. We boeken hier zichtbaar vooruitgang, onder andere door: · te kiezen voor lichtere of kleinere verpakkingen; · plastic te vervangen door papier (bijvoorbeeld voor vlees of brood); · onnodige verpakkingen te verwijderen (zoals bij mango’s en avocado’s). Een kanttekening is dat papier doorgaans zwaarder is dan plastic, waardoor het vervangen van plastic door papier invloed heeft op de totale gewichtsreductie. Daarom kijken we niet alleen naar gewicht, maar ook naar circulariteit en recyclebaarheid. In 2021 gebruikten we 28 ton primaire verpakkingen. Recyclebaarheid Onze ambitie is dat in 2025 95% van onze verpakkingen recyclebaar is. In 2021 lag dit aandeel op 69%. We zetten stappen om verpakkingen beter recyclebaar te maken, bijvoorbeeld door: · over te stappen op mono-materialen; · verpakkingen aan te passen zodat ze geschikt zijn voor de sorteerinstallaties; · zwart kunststof uit te faseren. Gebruik van gerecycled materiaal Een belangrijk doel is om in 2025 ten minste 50% van onze plastic verpakkingen te laten bestaan uit gerecycled materiaal. In 2021 was dit aandeel voor flessen en trays al 46%. Ook andere materialen worden volop gerecycled. · Metalen verpakkingen: 95% wordt gerecycled. · Papier en karton: 89% wordt gerecycled, 73% is van duurzame herkomst (FSC, PEFC of gerecycled). · Glas: 90% van alle glazen verpakkingen wordt gerecycled. · Drankenkartons: 24% van alle drankenkartons wordt gerecycled. *Deze cijfers zijn afkomstig uit het hoofdstuk over PLUS in de CBL Verpakkingsrapportage 2021 en het Verpact Publieksverslag van de recyclingresultaten over 2023
Voor het monitoren van de gestelde doelen op ons verpakkingsbeleid brengt een externe partner gefaseerd alle verpakkingsdata van het complete assortiment PLUS huismerkverpakkingen in kaart. Het gaat om ruim 4.500 artikelen. Dit traject zijn we eind 2024 in samenwerking met Superunie gestart en sinds medio 2025 zijn de data verzameld. Met deze data verkrijgen we nu nog beter inzicht in de samenstelling en recyclemogelijkheden van de verpakkingen. Dit maakt het ook mogelijk om hier in meer detail over te gaan rapporteren, zoals het totaal (kg) verpakkingsmateriaal, % recyclebare verpakking en % post-consumer recycled (PCR) plastic. Daarmee bereiden we ons bovendien voor op de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR).

Kleine stappen tellen op
Sinds de start van ons verpakkingsbeleid zijn er veel verbeteringen binnen ons assortiment. We zetten continu stappen en de opstelsom maakt het verschil. Een paar voorbeelden op een rij.
Maaltijdsalades - De maaltijdsalades zitten in nieuwe schalen die 2,1 gram minder plastic bevatten. De totale besparing op jaarbasis is 4.000 kilo plastic. (2025)
Groentegemak zoals nasi, bami, macaroni en spaghetti groenten worden niet langer in een plastic bak maar in plastic zak verpakt. Dit is een bespring van 63.000 kilogram plastic per jaar. (2024)
De plastic sluitclip van PLUS Korenlanders gesneden brood is vervangen voor een kartonnen broodclip. Per jaar scheelt dit ruim 7 miljoen plastic clips, dat is 2.600 kilogram minder plastic. (2023)
Het eenmalige plastic zakje om groente en fruit te verpakken is vervangen voor een herbruikbaar groente en fruit zakje. Daarmee besparen we zo'n 30 miljoen plastic zakjes op jaarbasis. KWe ondertekenden de intentieverklaring, een initiatief van Plastic Pact NL om te stoppen met plastic wegwerpzakjes voor groente en fruit. Een initiatief met Plastic Pact NL. (2023)
Mango's en avocado's liggen voortaan zonder verpakking in onze winkels. Dit scheelt 700.000 verpakkingen en 11.000 kg karton per jaar. (2023)
Vlees – Varkensvlees in kleinere bakjes van dunner materiaal. Kip niet in een gele maar in een transparante verpakking en rundvlees in een bakje met een kartonnen basis. Deze stappen leiden tot besparingen van 109.000 kg, 63.000 kg en 12.000 kg plastic per jaar. (2022)
Noten – Dubbele deksels, een seal en een hersluitbaar deksel zijn vervangen voor alleen een seal. Met een besparing van 4,8 gram plastic per bakje en meer dan een miljoen bakjes per jaar loopt de besparing op naar meer dan 6.000 kg plastic per jaar. Het gaat hierbij om bakjes voor noten, tapas en salades. (2021)
Vers gesneden kruiden voortaan van plastic bakje naar zakje. Een besparing van 10.500 kg plastic per jaar. (2021)
Vers gebak – Verpakking met plastic onderkant vervangen voor kartonnen verpakking met een klein plastic venster. Met meer dan twee miljoen gebaksverpakkingen per jaar, besparen we 168.000 kg plastic per jaar. (2020)
We leveranciers van huismerkproducten gevraagd te stoppen met het leveren van zwarte kunststof verpakkingen. Zwarte kunststof verpakkingen zijn gekleurd met carbon black en daardoor niet in alle sorteerinstallaties te identificeren en te recyclen. Leveranciers hebben onze oproep met succes opgepakt door zwart kunststof te vervangen voor transparant kunststof en ook aan andere verbeteringen te realiseren, zoals minder materiaal, gebruik van mono-materiaal en de inzet van recycled content. (2019)

Statiegeld op flessen en blik
Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Vanaf de eerste vier maanden van 2023 voeren we daarom ook statiegeld op de flesjes voor de juicer-apparaten van PLUS, waarmee onze klanten in de winkel vers sinaasappelsap kunnen persen. We waren daarmee de eerste supermarkt in Nederland die statiegeld toevoegde op alle verpakkingen waar dit op van toepassing kan zijn. Met de invoering van het statiegeld besparen we ruim 60.000 kilogram plastic en meer dan 2 miljoen flesjes op jaarbasis. Sinds 1 april 2023 wordt er landelijk statiegeld gevoerd op alle blikjes. Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om 15 eurocent statiegeld per blikje. Bij PLUS Duin in Almere, werd in het bijzijn van Statiegeld Nederland en het Afvalfonds Verpakkingen, het eerste blikje met statiegeld ingeleverd.
Meer informatie over statiegeld is te vinden op Statiegeld Nederland.
Eerlijke en volledige informatie
PLUS zet op al haar verpakkingen van huismerkproducten een weggooilogo, zodat de consument weet bij welke afvalstroom de verpakking weggegooid moet worden. Dat zorgt voor zuiverdere stromen in het afval en maakt de recycling eenvoudiger. Naast het verduurzamen van onze (huismerk)verpakkingen hebben we meer aandacht voor de opbouw van verpakkingsdossiers en de beoordeling op basis van essentiële eisen en (toekomstige) wetgeving. In 2024 zijn we gestart met de verbetering van onze verpakkingsdossiers. Hiervoor zijn we mede afhankelijk van informatie van derden, en daarom zoekt PLUS hiervoor actief de samenwerking op met leveranciers en andere spelers uit de keten.
Meer informatie over weggooilogo's is te vinden op de weggooiwijzer.