Verpakkingen vormen een groot deel van ons afval. Elke dag maakt een Nederlander gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat zorgt voor een hoop afval en dat heeft impact op het milieu. Want er zijn grondstoffen nodig om ze te maken en ze geven afval.
Verpakkingen zijn ook nodig om producten te beschermen zodat de voedselveiligheid en de kwaliteit van deze producten behouden blijft. Bij PLUS kijken we kritische naar onze verpakkingen en blijven we (ook met leveranciers) op zoek naar manieren om plastic verpakkingen van ons huismerk te verminderen. Met ons verpakkingsbeleid zetten we in op minder, hernieuwbaar en recyclebaar verpakken.
Ons doel? In 2025 willen we 20 procent minder verpakkingsmateriaal gebruiken, 95 procent recyclebare verpakkingen gebruiken, 50 procent recyclaat in onze plastic verpakkingen gebruiken en waar mogelijk hernieuwbare verpakkingen gebruiken.

Statiegeld
Statiegeld is een goed middel om zwerfafval terug te dringen. Vanaf de eerste vier maanden van 2023 voeren we daarom ook statiegeld op de flesjes voor de juicer-apparaten van PLUS, waarmee onze klanten in de winkel vers sinaasappelsap kunnen persen. We waren daarmee de eerste supermarkt in Nederland die statiegeld toevoegde op alle verpakkingen waar dit op van toepassing kan zijn. Met de invoering van het statiegeld besparen we ruim 60.000 kilogram plastic en meer dan 2 miljoen flesjes op jaarbasis. Sinds 1 april 2023 wordt er landelijk statiegeld gevoerd op alle blikjes. Net als bij kleine statiegeld flesjes gaat het om 15 eurocent statiegeld per blikje. Bij PLUS Duin in Almere, werd in het bijzijn van Statiegeld Nederland en het Afvalfonds Verpakkingen, het eerste blikje met statiegeld ingeleverd.

Minder en duurzamer verpakken
Verpakkingen zijn belangrijk voor de voedselveiligheid en kwaliteit van onze producten. Tegelijkertijd zorgen ook voor veel afval. PLUS wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie door de milieu-impact van alle huismerkverpakkingen terug te dringen. Daarom hebben we in 2018 een verpakkingsbeleid opgesteld. Dit beleid is opgesteld met input van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en past binnen het brancheplan Verpakkingen waar het CBL de trekker van is. Door het beleid te vertalen in duidelijke do’s en don’ts wordt hier met leveranciers invulling aan gegeven. Het verpakkingsbeleid omvat drie uitgangspunten:
zo min mogelijk verpakken
hernieuwbaar verpakken
recyclebaar verpakken
Een belangrijke stap is dat PLUS in 2018 al haar leveranciers heeft gevraagd te stoppen met het leveren van zwarte kunststof verpakkingen voor het PLUS Huismerk. Zwarte kunststof verpakkingen zijn gekleurd met carbon black en daardoor niet in alle sorteerinstallaties te identificeren en te recyclen. In juli 2018 werden 219 huismerkproducten verpakt in zwart kunststof, eind 2019 waren deze volledig uitgefaseerd. Leveranciers hebben onze oproep met succes opgepakt door zwart kunststof te vervangen voor transparant kunststof en ook aan andere verbeteringen te realiseren, zoals minder materiaal, gebruik van mono-materiaal en de inzet van recycled content.

Van bak naar zak voor groentegemak
Vers gebak, noten, tapas, salades en vers vlees; ze kregen de afgelopen jaren allemaal een nieuwe verpakking. Nu is het de beurt aan groentegemak. Want door onze bami-, nasi- en macaroni-spaghetti groenten niet meer in een bak maar in een zak te stoppen, zetten we een mooie nieuwe stap in het verminderen van plasticgebruik. Bij PLUS vinden we het belangrijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken. We kijken steeds naar manieren om met zo min mogelijk materiaal te verpakken. En dat willen we op een zo duurzaam mogelijke manier doen. Daarom hebben we een verpakkingsbeleid, waarvan de overgang van bak naar zak voor groentegemak onderdeel is. We nemen dus afscheid van de plastic bak en verwelkomen de plastic zak. Dat scheelt namelijk 63.000 kilogram plastic per jaar.

Beter verpakken
Sinds de start van ons verpakkingsbeleid kom je veel verbeteringen tegen in onze winkels.
Vers gebak – Verpakking met plastic onderkant vervangen voor kartonnen verpakking met een klein plastic venster. Met meer dan twee miljoen gebaksverpakkingen per jaar, besparen we 168.000 kg plastic per jaar sinds 2020.
Noten – Dubbele deksels, een seal en een hersluitbaar deksel zijn vervangen voor alleen een seal. Met een besparing van 4,8 gram plastic per bakje en meer dan een miljoen bakjes per jaar loopt de besparing op naar meer dan 6.000 kg plastic per jaar sinds 2021. Ook de bakjes van tapas en salades hebben geen dubbele deksel meer.
Vers gesneden kruiden voortaan van plastic bakje naar zakje. Een besparing van 10.500 kg plastic per jaar.
Mango's en avocado's liggen voortaan zonder verpakking in onze winkels. Dit scheelt 700.000 verpakkingen en 11.000 kg karton per jaar.
Vlees – Varkensvlees in kleinere bakjes van dunner materiaal. Kip niet in een gele maar in een transparante verpakking en rundvlees in een bakje met een kartonnen basis. Deze stappen leiden tot besparingen van 109.000 kg, 63.000 kg en 12.000 kg plastic per jaar.

Minder verpakken
Alle producten in de winkel bekijken we op mogelijkheden voor verpakkingsreductie. Daar waar het minder kan, doen we dat. Zo hebben we alle dubbele deksels op bakjes vervangen door een lichtgewicht topseal op producten als noten, snoeptomaatjes, druiven en zacht fruit, tapas en filet americain. Bij de salades voor op brood zit nu een enkele deksel in plaats van een dubbele. Sinds 2023 verpakken we avocado's en mango's niet meer op een kartonnen schaal. Alleen nog maar per stuk met een klein stickertje los. De besparing van 700.000 verpakkingen per jaar is goed voor een reductie van 11.000 kilogram karton. Onze maaltijdsalades worden verpakt in de dunste en lichtste schaal in de markt. Per schaal is 15% minder plastic nodig; we besparen 8.200 kilogram plastic op per jaar.

Herbruikbare AGF-zakjes
Een andere zichtbare verandering op de AGF-afdeling: de eenmalige zakjes voor groenten en fruit zijn eind 2023 uit al onze supermarkten verdwenen. Daarmee besparen we 30 miljoen plastic zakjes op jaarbasis. Klanten kunnen voortaan herbruikbare AGF-zakjes gebruiken. Ter introductie van de verandering boden we vier weken lang in onze supermarkten het herbruikbare zakje gratis aan. We ondertekenden de intentieverklaring, een initiatief van Plastic Pact NL om te stoppen met plastic wegwerpzakjes voor groente en fruit. Een initiatief met Plastic Pact NL.
Papieren broodclip en minder blister
De plastic sluitclip van PLUS Korenlanders gesneden brood is vervangen voor een kartonnen broodclip. Per jaar scheelt dit ruim 7 miljoen plastic clips, dat is 2.600 kilogram minder plastic. PLUS verpakt sinds enkele jaren alle vlaaien en taarten in een kartonnen doos in plaats van in plastic blisters. Ook steeds meer koeken, zoete en hartige snacks verpakken we anders: in een plastic blokzak in plaats van in een grote harde plastic blister. Nog steeds plastic, maar wel veel minder.

Papieren onderleggers
Op de afdeling vleeswaren realiseerden we een forse plasticreductie dankzij het gebruik van papieren onderleggers voor ruim zestig vleeswarenproducten en vegetarische vleeswaren ‘Puur van Smaak’. Er is 60% minder plastic per verpakking nodig, dit levert jaarlijks een besparing van 225.000 kilogram plastic op.
Geen zwart plastic in de winkel
Zwart plastic is lastig te sorteren en te recyclen. Daarom heeft PLUS er al in 2018 voor gekozen om dit geheel uit de winkels te bannen. Voortaan is er alleen maar transparant plastic te vinden. Overigens geldt dat ook voor het vlees-, vis- en vegetarisch schap. Voor alle toilet- en keukenpapier is het recycled content in de verpakking verhoogd van 30% naar 60%.
Eerlijke en volledige informatie
PLUS zet op al haar verpakkingen van huismerkproducten een weggooilogo, zodat de consument weet bij welke afvalstroom de verpakking weggegooid moet worden. Dat zorgt voor zuiverdere stromen in het afval en maakt de recycling eenvoudiger. Naast aandacht voor het ontwikkelen van duurzamere huismerkverpakkingen hebben we meer aandacht voor de opbouw van verpakkingsdossiers en de beoordeling op basis van essentiële eisen en (toekomstige) wetgeving.