

Gemarineerde zalm met citroencreme en kappertjes
4 pers.
ca. 35 min
Overig
Ingrediënten
Voor de zalm:
400 ml bietensap
2 biologische citroenen, rasp en sap
80 gr suiker
60 gr grof zeezout
500 gr verse zalmfilet
30 gr kappertjes
150 ml zonnebloemolie
2 takjes verse dille
Voor de citroencrème:
250 gr crème fraiche
1 biologische citroen, rasp
zwarte peper
zout
Voor de blini’s (optioneel):
50 gr boekweitmeel
½ zakje gist (3,5 gram)
90 ml lauwe melk
1 ei
½ tl suiker
½ tl zout
10 gr gesmolten boter (afgekoeld)
50 gr bloem
zonnebloemolie
Verder nodig: smalle schaal voor de zalm, spuitzak met klein spuitmondje, handschoenen
Bereidingswijze
Voorbereiding (36 uur van tevoren) 1. Meng het bietensap met de rasp en het sap van de citroen, suiker en grof zeezout in een smalle, niet te diepe schaal waar de zalm precies in past. Of meng het in een grote maatbeker zodat je de marinade straks over de zalm kunt schenken.
2. Leg de zalm in de schaal met de marinade. Zorg ervoor dat de zalm volledig onder staat.
3. Dek de schaal af met folie en zet koud in de koelkast. Plaats er ook een schaal onder, voor een eventuele lekkage. Indien de zalm niet volledig onder de marinade staat, draai de zalm dan na 18 uur even om.
Voorbereiding (2 uur van te voren) 1. Meng boekweitmeel, gist en melk tot een klontvrij beslag in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
2. Splits het ei en roer de dooier, suiker, zout, gesmolten boter en bloem door het beslag. Klop het eiwit stijf met een handmixer en spatel rustig door het beslag tot het net goed gemengd is. Dek weer af en laat nog 30 minuten rijzen.
Bereiding citroencrème 1. Klop de crème fraîche snel luchtig met een garde en voeg de citroenrasp toe. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Als je crème fraîche te lang opklopt, wordt deze steeds vloeibaarder. Dus maar kort kloppen voor het beste resultaat.
2. Schep over in een spuitzak met klein spuitmondje en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Heb je geen spuitzak? Dan kun je de citroencrème ook met een lepeltje op de borden scheppen of je serveert de crème er apart bij in een bakje.
Bereiding kappertjes 1. Kappertjes uit een potje zijn vaak met zout ingelegd, spoel ze daarom eerst even af in een vergiet. Droog de kappertjes zorgvuldig door ze te deppen met keukenpapier op een bord. Als de kappertjes nog vochtig zijn, kan de olie namelijk heftig gaan spetteren.
2. Verhit de olie in de pan, zodra de olie heet genoeg is plaats je een handvol kappertjes in de olie. Frituur deze tot ze stoppen met ‘sissen’ en tot ze goudbruin zijn. Dit gaat heel snel, circa 1 - 2 minuten.
3. Laat de kappertjes uitlekken op keukenpapier en bewaar afgedekt tot verder gebruik.
Bereiding blini’s 1. Verhit een koekenpan met goede antiaanbaklaag en vet licht in met plantaardige olie (gebruik bijvoorbeeld een kwastje). Schep een kleine eetlepel van het beslag in de pan en druk iets rond en plat tot een kleine, dikke pancake.
2. Bak de blini’s 2 - 3 minuten per kant op middelhoog vuur tot ze goudbruin worden aan de buitenkant. Schep daarna over op een bord en laat afkoelen. Je kunt meestal wel 3 blini’s tegelijk bakken in de pan. Laat ze afkoelen tot lauw.
Tip: De blini’s kun je tot een dag eerder bakken en daarna goed afgedekt (bijvoorbeeld in aluminiumfolie) op kamertemperatuur bewaren.
Serveren 1. Haal de zalm uit de marinade met handschoenen, anders worden je handen ook heel mooi paars. Dep de zalm droog met keukenpapier en snijd deze in de lengte in mooie dikke plakken.
2. Plaats de plakjes zalm op een bord en garneer met stipjes citroencrème, de gefrituurde kappertjes en wat kleine takjes dille. Serveer deze met de blini’s en/of krokante toastjes.
Tip: alle onderdelen kun je voorbereiden, zodat je op de dag zelf bijna geen werk meer hebt aan het gerecht.
Variatietip!
Van de gemarineerde zalm kun je ook flinterdunne plakken snijden en serveren als een zalmcarpaccio. Deze garneer je met toefjes citroencrème, de kappertjes en wat verse dille. | Geen zin om blini’s te bakken? Serveer ze dan met krokante toastjes. Bijvoorbeeld de PLUS scrocchi met zeezout.
Meer recepten in de categorie