Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Griekse hartige kiptaart (kotopita)

Griekse hartige kiptaart (kotopita)

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • zout
  • 3 uien, gesnipperd
  • Griekse olijfolie
  • 3 zoete puntpaprika’s, in stukjes
  • 1 el mild paprikapoeder
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • zwarte peper
  • 150 gr geraspte belegen kaas
  • 50 gr feta
  • paneermeel
  • 2 el fijngehakte krulpeterselie
  • 700 gr tarwebloem
  • 2 tl zout
  • 3 el Griekse olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 250 ml warm water
  • Benodigdheden: grote kom of plastic teil, keukendoek, ronde spring- of bakvorm van 26 - 28 cm, dunne, lange deelroller, kwastje
Griekse hartige kiptaart (kotopita) product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Hoofdgerecht
Recipes/Time Ca. 20 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Meng de kippenbouten met water en een royale snuf zout in een grote pan. Zorg dat ze helemaal onder staan en kook ze in 20 minuten helemaal gaar. Haal ze met een tang uit het water en laat afkoelen in een vergiet. Bewaar 100 ml van het kookwater.
  2. Strooi ondertussen de bloem in een grote kom. Voeg het zout toe en meng erdoor met een vork. Maak een kuil in het midden van de bloem en schenk hier de olijfolie, azijn en het water in. Meng alles goed door elkaar met je vingers door beetje bij beetje de bloem van de buitenkant naar het midden te trekken. Als alles goed gemengd is, stort je het deeg op een schoon werkvlak. Kneed het een aantal minuten goed door tot een mooie bal en verdeel deze daarna in drie gelijke balletjes. Bebloem je werkblad, leg de deegballetjes daarop en dek af met een schone keukendoek. Laat minimaal een half uur rusten terwijl je de vulling gaat maken.
  3. Verhit een grote braadpan en fruit de uien 10 minuten in een royale scheut olijfolie met een snuf zout op middellaag vuur.
  4. Pluk ondertussen het vlees van de kippenbouten in reepjes.
  5. Roer de stukjes paprika, twee soorten paprikapoeder en de oregano door de uien, en bak nog een paar minuten door. Roer de reepjes kip erdoor en bak nog 2 minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Let op dat er nog kaas doorheen gaat, wat ook een extra zoute smaak geeft.
  6. Schenk de 100 ml kippenbouillon die je hebt bewaard erbij en laat sudderen, zonder deksel, tot het vocht helemaal verdampt is. Roer daarna de twee soorten kaas erdoor tot het goed gemengd is en de kaas gesmolten is. Proef nog één keer of het gerecht op smaak is en haal daarna de pan van het vuur.
  7. Vet je ronde spring-/bakvorm in met olijfolie en strooi een laagje paneermeel op de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) of 190 graden (hetelucht).
  8. Maak ruimte vrij op het aanrecht. Zet ook en bakje met circa 200 gr bloem klaar. Strooi wat bloem op je aanrecht en pak een bolletje deeg. Zorg ervoor dat zowel het deeg (aan beide kanten) als de deegroller goed bebloemd zijn.
  9. Rol het deeg met de dunne deegroller uit tot dun pitadeeg. Leg hiervoor je stok op het deeg en leg het deeg er iets overheen. Rol voorzichtig een beetje heen en weer met de stok en schuif ondertussen voorzichtig met je linkerhand naar links en met je rechterhand naar rechts. Herhaal dit op verschillende punten. Druk niet te hard en strooi er genoeg bloem overheen om plakken te voorkomen. Als je een uitrolsessie hebt gehad, rol je je deegplak weer uit, bebloem je ‘m goed en draai je ‘m een kwartslag om. Herhaal deze rolsessies tot je een dunne, elastische plak hebt waar je bijna doorheen kunt kijken.
  10. Bedek de bodem van je bakblik met de eerste laag pitadeeg. Laat het deeg rondom over de rand hangen. Smeer het deeg vervolgens royaal in met olijfolie, gebruik hier een kwastje voor.
  11. Rol daarna de tweede lap deeg uit en leg deze over laag 1 heen. Smeer deze ook weer royaal in met olijfolie.
  12. Schep de vulling op de lagen en verdeel gelijkmatig. Strooi er eventueel nog wat fijngehakte krulpeterselie overheen.
  13. Vouw het pitadeeg van laag een en twee over het mengsel heen, naar binnen toe. Probeer het mooi te verdelen zodat je niet te veel overlap hebt, daardoor bakt het straks beter krokant. Kwast ook weer in met olijfolie.
  14. Rol laag 3 ook dun uit. Leg deze over de tweede laag heen. Je stopt deze laag tussen het andere deeg en de zijkant. Snijd de overlappende delen weg. Bestrijk de bovenkant royaal met olijfolie en duw je kwastje ook goed tussen de randen.
  15. Pak een scherp mes en snijd de kotopita vast, tot halverwege, voor in vierkante stukken. Hierdoor kun je 'm later mooi aansnijden en rijst de kotopita niet teveel.
  16. Bak de kotopita in 35 - 45 minuten mooi goudbruin en super krokant in de oven. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  17. Snijd in stukken en serveer op een grote schaal. Garneer met wat fijngehakte platte peterselie.
  18. Lauwwarm is de kotopita het lekkerst.