Ga naar hoofdinhoud
  • Voor 23:55 besteld, morgen in huis*
  • Meer dan 1300 Laagblijvers
  • PLUS Express: over 2 uur op jouw adres
  • Folder
  • Klantenservice
0.00
0
0
Menu
Producten
Aanbiedingen
BBQ assortiment
Aardappelen, groente, fruit
Verse kant-en-klaarmaaltijden
Vlees, kip, vis, vega
Kaas, vleeswaren, tapas
Zuivel, eieren, boter
Brood, gebak, bakproducten
Ontbijtgranen, broodbeleg, tussendoor
Frisdrank, sappen, koffie, thee
Wijn, bier, sterke drank
Pasta, rijst, internationale keuken
Soepen, conserven, sauzen, smaakmakers
Snoep, koek, chocolade, chips, noten
Diepvries
Baby, drogisterij
Bewuste voeding
Huishouden
Koken, non-food, service
Huisdier
Aanbiedingen
Recepten
Goed eten
InspiratiePLUS magazine
Spaaracties
Zakelijk
Winkels
Meer
Goed eten
InspiratieWijnkiezerPLUS magazine
SpaaractiesZakelijkWinkelsTaartenshopBloemenshopWijnshopBoodschappenlijstjes
Kies jouw winkel
Griekse hartige kiptaart (kotopita)
KERST_MET_FRANCESCA

Griekse hartige kiptaart (kotopita)

4 pers.
ca. 20 min

Ingrediënten

4 kippenbouten
zout
3 uien, gesnipperd
Griekse olijfolie
3 zoete puntpaprika’s, in stukjes
1 el mild paprikapoeder
2 tl gerookt paprikapoeder
2 tl gedroogde oregano
zwarte peper
150 gr geraspte belegen kaas
50 gr feta
paneermeel
2 el fijngehakte krulpeterselie
700 gr tarwebloem
2 tl zout
3 el Griekse olijfolie
2 el witte wijnazijn
250 ml warm water
Benodigdheden: grote kom of plastic teil, keukendoek, ronde spring- of bakvorm van 26 - 28 cm, dunne, lange deelroller, kwastje

Bereidingswijze

Meng de kippenbouten met water en een royale snuf zout in een grote pan. Zorg dat ze helemaal onder staan en kook ze in 20 minuten helemaal gaar. Haal ze met een tang uit het water en laat afkoelen in een vergiet. Bewaar 100 ml van het kookwater.
Strooi ondertussen de bloem in een grote kom. Voeg het zout toe en meng erdoor met een vork. Maak een kuil in het midden van de bloem en schenk hier de olijfolie, azijn en het water in. Meng alles goed door elkaar met je vingers door beetje bij beetje de bloem van de buitenkant naar het midden te trekken. Als alles goed gemengd is, stort je het deeg op een schoon werkvlak. Kneed het een aantal minuten goed door tot een mooie bal en verdeel deze daarna in drie gelijke balletjes. Bebloem je werkblad, leg de deegballetjes daarop en dek af met een schone keukendoek. Laat minimaal een half uur rusten terwijl je de vulling gaat maken.
Verhit een grote braadpan en fruit de uien 10 minuten in een royale scheut olijfolie met een snuf zout op middellaag vuur.
Pluk ondertussen het vlees van de kippenbouten in reepjes.
Roer de stukjes paprika, twee soorten paprikapoeder en de oregano door de uien, en bak nog een paar minuten door. Roer de reepjes kip erdoor en bak nog 2 minuten. Proef en breng naar wens verder op smaak met peper en zout. Let op dat er nog kaas doorheen gaat, wat ook een extra zoute smaak geeft.
Schenk de 100 ml kippenbouillon die je hebt bewaard erbij en laat sudderen, zonder deksel, tot het vocht helemaal verdampt is. Roer daarna de twee soorten kaas erdoor tot het goed gemengd is en de kaas gesmolten is. Proef nog één keer of het gerecht op smaak is en haal daarna de pan van het vuur.
Vet je ronde spring-/bakvorm in met olijfolie en strooi een laagje paneermeel op de bodem. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) of 190 graden (hetelucht).
Maak ruimte vrij op het aanrecht. Zet ook en bakje met circa 200 gr bloem klaar. Strooi wat bloem op je aanrecht en pak een bolletje deeg. Zorg ervoor dat zowel het deeg (aan beide kanten) als de deegroller goed bebloemd zijn.
Rol het deeg met de dunne deegroller uit tot dun pitadeeg. Leg hiervoor je stok op het deeg en leg het deeg er iets overheen. Rol voorzichtig een beetje heen en weer met de stok en schuif ondertussen voorzichtig met je linkerhand naar links en met je rechterhand naar rechts. Herhaal dit op verschillende punten. Druk niet te hard en strooi er genoeg bloem overheen om plakken te voorkomen. Als je een uitrolsessie hebt gehad, rol je je deegplak weer uit, bebloem je ‘m goed en draai je ‘m een kwartslag om. Herhaal deze rolsessies tot je een dunne, elastische plak hebt waar je bijna doorheen kunt kijken.
Bedek de bodem van je bakblik met de eerste laag pitadeeg. Laat het deeg rondom over de rand hangen. Smeer het deeg vervolgens royaal in met olijfolie, gebruik hier een kwastje voor.
Rol daarna de tweede lap deeg uit en leg deze over laag 1 heen. Smeer deze ook weer royaal in met olijfolie.
Schep de vulling op de lagen en verdeel gelijkmatig. Strooi er eventueel nog wat fijngehakte krulpeterselie overheen.
Vouw het pitadeeg van laag een en twee over het mengsel heen, naar binnen toe. Probeer het mooi te verdelen zodat je niet te veel overlap hebt, daardoor bakt het straks beter krokant. Kwast ook weer in met olijfolie.
Rol laag 3 ook dun uit. Leg deze over de tweede laag heen. Je stopt deze laag tussen het andere deeg en de zijkant. Snijd de overlappende delen weg. Bestrijk de bovenkant royaal met olijfolie en duw je kwastje ook goed tussen de randen.
Pak een scherp mes en snijd de kotopita vast, tot halverwege, voor in vierkante stukken. Hierdoor kun je 'm later mooi aansnijden en rijst de kotopita niet teveel.
Bak de kotopita in 35 - 45 minuten mooi goudbruin en super krokant in de oven. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Snijd in stukken en serveer op een grote schaal. Garneer met wat fijngehakte platte peterselie.
Lauwwarm is de kotopita het lekkerst.
Deel het op:
Meer recepten in de categorie
Kerst
Wijzig moment
Producten niet beschikbaar
Helaas is dit product niet beschikbaar bij . Het wordt verwijderd uit je winkelwagentje. Kies een alternatief product of selecteer een andere supermarkt om dit product te bestellen.
Niet beschikbare product in geselecteerde winkel:
Andere winkel kiezen
Producten toevoegen
Je hebt nog producten in je winkelwagen. Je kunt deze producten toevoegen aan de bestelling die je gaat wijzigen.
Niet toevoegen

PLUS Nieuwsbrief

De beste aanbiedingen, acties, inspiratie en persoonlijke aanbevelingen gem. 2x per week in je inbox
Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt nu een e-mail om je aanmelding te bevestigen. Niet ontvangen? Check je spamfolder.

Download de gratis app

PLUS

Over PLUS
Goed eten. Daar houden we van.
Duurzaamheid
Beste Wijnafdeling
Persinformatie
Nieuwsberichten
Distributiecentrum Oss
Affiliate programma
Magazine
Folder
PLUS Retail Media
Werken bij PLUS

Online Bestellen

Online bestellen
PLUS app
Gratis bezorging of ophalen
Zakelijk bestellen
PLUS Express
Sparen met de app
Taartenshop
Bloemenshop
Wijnshop

Consumentenservice

Veelgestelde vragen
Contact
Retourneren

Services

PLUS cadeaukaart
PLUS kortingscodes

Acties

Everyday Luxury Badtextiel
Dagje uit
Laagblijvers
PLUSpunten
Kiekeboebox

PLUS

Over PLUS
Goed eten. Daar houden we van.
Duurzaamheid
Beste Wijnafdeling
Persinformatie
Nieuwsberichten
Distributiecentrum Oss
Affiliate programma
Magazine
Folder
PLUS Retail Media
Werken bij PLUS

Consumentenservice

Veelgestelde vragen
Contact
Retourneren

Services

PLUS cadeaukaart
PLUS kortingscodes

Online Bestellen

Online bestellen
PLUS app
Gratis bezorging of ophalen
Zakelijk bestellen
PLUS Express
Sparen met de app
Taartenshop
Bloemenshop
Wijnshop

Acties

Everyday Luxury Badtextiel
Dagje uit
Laagblijvers
PLUSpunten
Kiekeboebox
Over PLUS
Goed eten. Daar houden we van.
Duurzaamheid
Beste Wijnafdeling
Persinformatie
Nieuwsberichten
Distributiecentrum Oss
Affiliate programma
Magazine
Folder
PLUS Retail Media
Werken bij PLUS
Online bestellen
PLUS app
Gratis bezorging of ophalen
Zakelijk bestellen
PLUS Express
Sparen met de app
Taartenshop
Bloemenshop
Wijnshop
Veelgestelde vragen
Contact
Retourneren
PLUS cadeaukaart
PLUS kortingscodes
Everyday Luxury Badtextiel
Dagje uit
Laagblijvers
PLUSpunten
Kiekeboebox
Algemene voorwaarden
Privacy statement
Actievoorwaarden
Cookie informatie

De cookies van PLUS

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technologieën, zodat wij en derden jouw gedrag op onze website(s), maar ook daarbuiten kunnen volgen, ook wanneer je doorklikt vanuit onze e-mails en nieuwsbrieven. Verder kunnen wij versleutelde persoonsgegevens delen (zoals een e-mailadres en aankoopgegevens) met derde partijen zoals onze advertentiepartners om je gepersonaliseerde advertenties te laten zien op onze website(s), maar ook daarbuiten. Ook kunnen wij jouw gegevens gebruiken om analyses uit te voeren zoals het meten van de effectiviteit van onze advertenties. Als je alle cookies accepteert, dan ga je akkoord dat wij jouw gegevens (versleuteld) kunnen delen met derden. Via cookievoorkeuren kun je ook zelf instellen welke cookies we plaatsen en je toestemming wijzigen of intrekken. Lees meer in ons cookiebeleid en privacy statement.
Zelf instellen