Je gebruikt een verouderde browser

Dit kan ervoor zorgen dat niet alles op de website eruit ziet zoals je van ons gewend bent of dat sommige functionaliteiten minder goed werken. Om onze website optimaal te kunnen benutten, adviseren wij je een andere browser te gebruiken.

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Portugees stoofpotje uit Alentejo

Portugees stoofpotje uit Alentejo

Ingrediënten

  • 500 milliliter Portugese droge witte wijn (bijv. Vinho Verde)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 kilogram varkensfricandeau, in blokjes
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 2 uien, in smalle ringen
  • 1 winterwortel, geschrapt, in plakjes of blokjes
  • 3 tomaten, gepeld, in blokjes
  • 1 theelepel chilipoeder of mespuntje cayennepeper
  • 1 bosje peterselie, fijngehakt
  • 1 citroen, in partjes
  • bruin of wit stokbrood
Portugees stoofpotje uit Alentejo product foto

Handige informatie over dit recept

Recipes/Main Hoofdgerecht
Recipes/Time Ca. 60 minuten
Recipes/Persons 4 personen

Bereidingswijze

  1. Meng de wijn met de paprikapoeder, komijn, laurierblaadjes, 3 gehalveerde teentjes knoflook, 1 eetlepel zout en 1/2 theelepel versgemalen peper. Voeg de varkensfricandeau toe en laat het vlees circa 5 uur marineren (dit kan ook een dag van tevoren). Roer af en toe om. Schep het vlees uit de marinade, bewaar de marinade en dep het vlees droog. Verwijder de laurierblaadjes en de knoflook. Verhit de helft van de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees hierin goudbruin en schep het uit de pan. Giet de marinade in de pan en kook deze in tot er circa 3/4 van over is. Schenk dit vocht over het vlees. Hak de rest van de knoflook fijn. Verhit de rest van de olijfolie in de braadpan en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten. Voeg de wortel, tomaten, chilipoeder en het vlees met het vocht toe en stoof zachtjes 25-30 minuten. Bestrooi het gerecht met peterselie en garneer met citroen. Serveer het stokbrood erbij.

Variatie

Vervang de wortel door knolselderij. Typisch Portugees: stoof de laatste 5 minuten mosselen in de schelp mee.

    Voedingswaarde

  • Kcal 565
  • Eiwit 64 g
  • Koolhydraten 32 g
  • Vet 16 g