
Tartaar van vistrio met gamba
6 pers.
ca. 60 min
Ingrediënten
1 pakje PLUS gerookte Noorse zalm (100 gram)
1 pakje GIJS gerookte forel
1 pakje gerookte zalm
1/4 bakje bieslook
1/4 bakje dille
1 limoen
2 el olijfolie
40 g poedersuiker
15 g sesamzaadjes
15 ml limoensap
14 g bloem (1 eetlepel)
1/2 tl gemberpoeder
15 g roomboter (1 eetlepel)
50 ml ketjap
1 bakje gemarineerde gamba’s
1 el wasabi
6 el mayonaise
4 radijsjes
1/2 komkommer
extra takjes dille
50 g zeekraal
Extra: bakpapier, deegroller, koekenpan, dunschiller, klein spuitzakje, kwastje en een kookring van 6 cm.
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven op 200 graden voor de sesamkletskopjes. Meng in een kom de poedersuiker met de sesamzaadjes, limoensap, bloem en gemberpoeder. Smelt de boter in een steelpannetje en giet erbij. Meng tot een egaal beslag en laat een half uurtje stevig worden in de koelkast.
Stap 2
Kook ondertussen de ketjap in tot deze stroperig wordt en begint te bubbelen. Laat tot gebruik staan. Bak de gamba’s op hoog vuur om en om tot ze gaar zijn. Door de marinade heb je hiervoor geen extra olie nodig. Om het eten makkelijker te maken, kan je ze ook alvast pellen. Roer de mayonaise en wasabi door elkaar en doe in een klein spuitzakje. Bewaar tot gebruik in de koelkast. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en snijd de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf in lange linten. Bewaar tot gebruik in een kom met koud water in de koelkast.
Stap 3
Schep het kletskop beslag in een rechthoek van 10 bij 20 cm op een met bakpapier bekleedde bakplaat, smeer het zo dun mogelijk uit, en gebruik niet te veel in een keer. Bak de kletskoppen in 6 tot 8 minuten goudbruin en gaar. Neem ze uit de oven en trek het bakpapier van de bakplaat af op een snijplank. Snijd het gebakken beslag direct in lange driehoeken en rol ze voorzichtig met bakpapier over de deegroller. Laat afkoelen en hard worden. Tip: Misschien kan je er zo meer maken dan zes, op deze manier zijn er reserves, want ze zijn erg kwetsbaar.
Stap 4
Nu kan het bord worden opgemaakt. Haal een kwast door de stroperige ketjap en zet hiermee een streep op het bord. Als de ketjap te stevig is, kan deze nog even opgewarmd worden. Snijd de gerookte zalm en forel ik hele fijne stukjes. Plaats de kookring in het midden van het bord en schep hierin 1/6e van de gerookte visstukjes. Maak her en der op het bord dotjes met de wasabi mayonaise. Zet ook een toefje wasabi mayonaise op de tartaar, en druk hierop een sesamkletskop. Gebruik nog een toefje om de garnaal op het tartaartje vast te zetten. Rol de komkommerlinten op tot rolletjes en zet er op elk bord drie, versier ook met de plakjes radijs, de zeekraal en de extra dille. Serveer direct na het opmaken.