Varkensrollade met pruimen - Recepten

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Varkensrollade met pruimen

Varkensrollade met pruimen

Varkensrollade met pruimen product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 70 minuten
Aantal personen
6

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 1 varkensfilet rollade naturel, 800 g
  • 75 g roomboter
  • 2 rode uien
  • 1 grote winterwortel
  • 3 takjes rozemarijn
  • 2 el balsamico azijn
  • 250 ml druivensap 250 ml runderbouillon van blokje
  • 200 g gedroogde pruimen
  • 2 kaneelstokjes
  • 10 g maizena
  • Verse zwarte peper en zout
  • ovenbestendige braadpan
Bereidingsvideo
Bereiden
Haal de varkensfiletrollade 1 uur voor bereiding uit de koelkast zodat die op kamer temperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Pel de uien en snijd ze in parten. Was de winterwortel en verwijder de schil met een dunschiller. Snij de wortel in plakjes van 1,5 cm dik en snijd deze weer doormidden als het grote plakken zijn.
Smeer de rollade in met wat peper en zout. Smelt de boter in de braadpan op hoog vuur. Zodra de boter begint te verkleuren, mag de rollade in de braadpan. Bak de rollade in enkele minuten bruin. Zorg ervoor dat je de rollade regelmatig keert. Bak de wortel, rode ui en de rozemarijn ook enkele minuten mee.
Haal de braadpan van het vuur en zet het in het midden van de oven. Het vlees is in ongeveer 50 minuten gaar, en moet een kerntemperatuur hebben van 65-70 graden. Bedruip regelmatig de rollade met het braadvet, zodat het vlees mals blijft. Let op: de pan is heet, dus gebruik ovenhandschoenen. Als de rollade gaar is, haal je de braadpan uit de oven en zet je deze op het fornuis. Haal de rollade uit de pan en wikkel in aluminium folie. De groenten laat je in de braadpan.
Vervolgens maak je de saus. Zet het vuur op middelhoog vuur en voeg 2 eetlepels balsamicoazijn aan de groenten toe. Roer goed door met een houten lepel. Giet de runderbouillon, druivensap, pruimen en kaneelstokjes erbij en roer nogmaals. Laat de saus al roerend enkele minuten op middelhoog vuur staan tot de saus heet is. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Meng de maizena met 2 eetlepels koud water tot een glad papje. En voeg dit al roerend met een garde door de warme saus. Breng alles aan de kook en laat het nog heel kort even zachtjes doorkoken.
Haal de rollade uit de folie en leg deze op de schaal. Giet de saus erom heen. En serveer direct.
Variatie
Lekker met aardappelpuree, spruitjes en stoofpeertjes.