Zalmfilet met garnaaltjessaus en aardappel met brie - Recepten

Let op: je gebruikt een verouderde browser

Vernieuw je browser of sluit de browser en start deze opnieuw op.

  1. PLUS/
  2. Recepten/
  3. Zalmfilet met garnaaltjessaus en aardappel met brie

Zalmfilet met garnaaltjessaus en aardappel met brie

Zalmfilet met garnaaltjessaus en aardappel met brie product foto

Handige informatie over dit recept

Menugang
Hoofdgerecht
Bereidingstijd
Ca. 70 minuten
Aantal personen
4

Alles wat je moet weten over dit recept

Ingredienten
  • 4 (niet te grote) kruimige aardappelen (biologisch)
  • 25 g roomboter
  • 1 bakje verse bieslook
  • 1 bakje verse dille
  • 4 stukken zalmfilet van 100 g (ASC)
  • 4 plakjes gerookte zalm (ASC), bijv. rechte plakken sandwichzalm
  • 3 tenen knoflook
  • 75 g brie
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • scheutje milde olijfolie
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 g Hollandse garnalen (MSC)
  • EXTRA staafmixer
  • bakpapier
  • ovenschaal
Bereiden
Boen de aardappelen schoon onder koud stromend water en kook ze in ± 20 min. gaar. Laat ze afkoelen. 
Doe ondertussen de roomboter in een steelpan en laat smelten op laag vuur. Snij de bieslook en de blaadjes van de dille fijn en schep ze door elkaar op een bord. Hou de steeltjes van de dille apart. Bestrijk de stukken zalmfilet rondom met de gesmolten boter. De boter die je overhoudt, heb je nodig bij stap 5. Wentel de zalmfilets door de kruiden. De kruiden die je overhebt, gebruik je een latere stap. Wikkel om elk stuk zalmfilet een plak gerookte zalm. Bewaar afgedekt in de koelkast. 
 Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de knoflook fijn. Snij de aardappelen over de lengte in, maar snij ze niet door. Duw de aardappelen een beetje open, maar probeer ze in vorm te houden, anders vallen ze uit elkaar. Verdeel met een mes in elke aardappel wat knoflook en breng op smaak met peper en eventueel zout. 
 Snij de brie in 4 plakjes en duw die in de inkeping van de aardappelen. Als de brie wat uitsteekt, is dat niet erg. Leg de aardappelen op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Besprenkel met wat olijfolie, bestrooi met peper en eventueel zout en zet ± 25 min. in de oven. 
 Vet de ovenschaal in en leg de vis erin. Zet de schaal na 10 min. bij de aardappelen in de oven. 
 Breng ondertussen de wijn aan de kook in een steelpan. Snij de sjalotten fi jn en voeg ze met de laurierblaadjes en steeltjes van de dille toe aan de wijn. Laat op laag vuur 15 min. inkoken, tot er nog ± 100 ml wijn over is. Zeef de wijn boven een kom en hou het vocht apart. De specerijen die overblijven in de zeef heb je niet meer nodig. 
 Voeg de crème fraîche toe aan de opgevangen wijn en roer goed door met een garde (of gebruik een staafmixer als je de saus dun wilt hebben). Voeg het restje kruiden toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep op het laatste moment de garnalen erdoor.
Controleer of de aardappelen mooi bruin zijn en de zalmfi lets gaar. Druk zacht op de zalm: voelt de vis nog heel stevig en veert hij terug, dan zet je hem nog even in de oven. Voelt de vis zacht en lijkt hij bijna uit elkaar te vallen als je erop drukt, dan is hij perfect. Serveer de zalm met de saus en de aardappelen.

Voedingswaarde

eiwit
36 g
koolhydraten
20 g
vet
42 g
Kcal
625