Het overkomt iedereen wel eens: je gooit een product weg omdat het er niet meer zo goed uitziet. Of omdat het product over datum is. Nederlanders verspillen gemiddeld ruim veertig kilo per persoon. Veel eten dat wordt weggegooid kun je eigenlijk nog prima gebruiken. Met slim inkopen, koken en bewaren kom je al een heel eind. Op jaarbasis kun je maar liefst 140 euro besparen door voedselverspilling te verminderen! Wil jij weten hoe?
PLUS zet zich in tegen voedselverspilling. Niet alleen goed eten is belangrijk, ook het omgaan met goed eten. We helpen je graag met praktische tips tegen voedselverspilling.
Praktische koelkast- en keukentips

Bewaar niet alles in de koelkast
Producten als tomaat, komkommer en paprika hoeven niet in de koelkast. Want hierin drogen ze namelijk sneller uit. Bewaar ze liever in de voorraadkast of op een groenteschaal. Ook brood droogt uit in de koelkast. Bewaar je brood daarom in de vriezer en ontdooi per dag een hoeveelheid sneetjes brood die je denkt nodig te hebben.
Verschil THT en TGT
THT staat voor ‘Ten minste Houdbaar Tot’ en staat op producten die niet snel bederven. Gooi het product op of na deze datum niet direct weg want het smaakt meestal nog goed. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of je het product na deze datum nog kunt eten of drinken. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en staat op zeer bederfelijke producten. Je vindt een TGT-datum bijvoorbeeld op vlees(waren), vis en voorgesneden groenten. Na deze datum moet je het product weggooien, ook al ziet het er nog goed uit. Het kan dan schadelijke bacteriën bevatten die je niet kunt zien of ruiken.
Overrijp fruit smooth oplossen
Krijg je fruit niet helemaal op? Maak er dan een lekkere smoothie van. Met een restje yoghurt of melk en wat fruit zet je een heerlijke smoothie op tafel. Of maak met appels of peren een lekkere crumble of appelflap.
Koken met restjes
Restje over van een maaltijd? Laat het afkoelen, verpak het goed (of dek het af) en zet het in de koelkast van 4 °C. Eet restjes binnen twee dagen op. Wil je restjes langer bewaren? Vries ze dan in tot maximaal drie maanden. Plan een kliekjesdag de dag voordat je boodschappen gaat doen. Maak dan een maaltijd van alle restjes die je nog in de koelkast hebt. Verwerk overgebleven groenten in een soep, hartige taart, omelet of wokmaaltijd. Met een afbakbrood, wrap of rijst maak je je kliekjesmaaltijd compleet.
Op maat koken
Houd bij het koken rekening met grote en kleine eters. Gebruik een kopje (of maatbeker) bij het afmeten van pasta, rijst of couscous. Zo kook je niet teveel en verspil je geen eten.
Koelkasttemperatuur op 4°C
De koelkast op 4°C is ideaal omdat bacteriën en schimmels dan het minst snel groeien. Op deze manier blijft eten en drinken langer goed. Wist je dat de draaiknop in de koelkast niets zegt over de temperatuur? De temperatuur kan bijvoorbeeld hoger zijn doordat de koelkast open heeft gestaan. Gebruik daarom een koelkastthermometer om de exacte temperatuur te meten.
Too Good To Go
Ruim 260 PLUS winkels werken samen met Too Good To Go. Het is de app waarmee je een Verrassingspakket kunt bestellen en zo onverkocht eten redt. In een Verrassingspakket zitten heerlijke producten die niet meer in de supermarkt verkocht kunnen worden, maar zeker nog geschikt zijn voor consumptie. Zo hebben we (PLUS en Coop) samen met klanten ruim 2 miljoen Verrassingspakketten gered! Een enorme mijlpaal waar we trots op zijn.
Draag jij ook bij aan een verandering? Aan een wereld zonder voedselverspilling? Download de gratis Too Good To Go app en kijk welke PLUS winkel bij jou in de buurt aangesloten is.