1. PLUS/
  2. Lianne en Tom
« TERUG
Tom en Lianne

Tom en Lianne

Tom is een jonge ondernemer die het bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. Op de boerderij leven varkens, zoogkoeien en Blonde d’Aquitaine vleesvee. In 2019 heeft Tom een nieuwe stal gebouwd voor de varkens waar hij heel trots op is.

'Varkens worden actiever en dat geeft me een goed gevoel'

''Wij hebben geen groot bedrijf, we proberen wél altijd voorop te lopen. Wij houden bijvoorbeeld onze zeugen al sinds 1999 in groepshuisvesting, ver voordat dit gangbaar werd in de varkenshouderij en we hebben in 2019 een geheel nieuwe stal voor de varkens gebouwd.

De uitgangspunten van het Beter Leven-concept van de Dierenbescherming sluiten aan bij onze manier van werken. Wij hebben altijd al veel aandacht besteed aan het welzijn van onze dieren. Als je bijvoorbeeld varkens ruwvoer of strooisel geeft, worden ze actiever. Dat helpt ons om te controleren of het goed met ze gaat. Het geeft ook gewoon een goed gevoel om bijvoorbeeld de zeugen in het zaagsel te leggen, vlak voordat de biggen geboren gaan worden. Dat vinden ze fijn.

Ons werk wordt ook steeds beter controleerbaar. We waren bijvoorbeeld gewend om elke dag een handvol hooi in het hok van de drachtige zeugen te gooien. Dat is aan het eind van de dag verdwenen. Tegenwoordig hangen er manden met hooi in de hokken, waaruit de dieren zelf het hooi moeten halen. Het effect is hetzelfde, maar nu is het bij een externe controle altijd zichtbaar dat we hooi geven. Ik heb daar geen moeite mee. Want als je vanuit een concept bepaalde dingen belooft, moet je dat ook kunnen laten zien.''

Tom en Lianne