PLUS blijft kampioen in Fairtrade

02-02-2017

PLUS blijft koploper op het gebied van Fairtrade. In 2016 zorgde de supermarkt met de verkoop van haar Fairtrade gecertificeerde huismerkproducten voor een Fairtrade premieafdracht van ruim 1,3 miljoen dollar – een groei van 75 duizend dollar, oftewel bijna zes procent ten opzichte van 2015. Dat betekent dat PLUS ook dit jaar van alle supermarkten in Nederland weer de meeste Fairtrade premie op huismerkproducten afdraagt. In 2017 legt PLUS de lat opnieuw hoog: de supermarkt heeft de ambitie om de cacao in nog meer producten van het PLUS Huismerk te vervangen door Fairtrade gecertificeerde cacao.

Meeste Fairtrade premieafdracht

Net als vorig jaar zorgde de verkoop van PLUS koffie en bananen voor het grootste deel van de Fairtrade premieafdracht – in totaal ruim 1,1 miljoen dollar. Daarna volgden rozen, thee, chocolade en ananas. PLUS kiest ervoor deze producten uitsluitend Fairtrade aan te bieden. Op deze manier maakt PLUS het als meest verantwoorde supermarkt voor haar consumenten makkelijk de duurzame keuze te maken. Voor de Fairtrade huismerkproducten die PLUS verkoopt, ontvangen boerenorganisaties in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs en een Fairtrade premie. Consumenten betalen geen hogere prijs voor de Fairtrade producten; de premie wordt betaald door PLUS.PLUS blijft kampioen in Fairtrade 

Mede dankzij deze Fairtrade premies kunnen boeren en arbeiders investeren in betere werk- en leefomstandigheden. Zo gebruikten zij de premie van het afgelopen jaar voor het aanplanten van nieuwe koffiestruiken, het verbeteren van huisvesting en voor onderwijs.

Uitbreiding duurzame cacao

In 2015 tekenden PLUS en Stichting Max Havelaar een intentieverklaring waarin onder andere de ambitie van PLUS is vastgelegd om alle huismerkproducten waarvoor dat kan, Fairtrade te certificeren. In 2017 legt de supermarkt in dit kader cacao onder de loep: PLUS bekijkt de mogelijkheden voor een uitbreiding van de Fairtrade certificering van cacao voor het PLUS Huismerk. Dat betekent dat de cacao in onder andere de koekjes, ontbijtproducten en beleg waar mogelijk wordt vervangen door een Fairtrade gecertificeerde variant cacao. Daarnaast gaat PLUS verder met het Fairtrade certificeren van andere huismerkproducten. Eerder deed PLUS dat al voor haar bananen, koffie en thee, rozen, ananas, sinaasappelsap en de onlangs toegevoegde varianten rijst.