1. PLUS/
 2. Voor jou
 3. /Goed eten
 4. /Je eetgedrag aanpakken in 4 stappen
« TERUG
Je eetgedrag aanpakken in 4 stappen

Je eetgedrag aanpakken in 4 stappen

Van gezonder eten en minder verspillen, tot afval scheiden en bewuster vlees eten: aan goede voornemens geen gebrek. Hoe we ons gedrag echt duurzaam veranderen, weet gedragspsycholoog Dr. Doeschka Anschutz. Aan de hand van vier stappen geeft ze advies om een goede draai aan je eetgedrag te geven.

 1. Stel jezelf de vraag: waarom wil ik dit?
  Als dat duidelijk is, is de kans groter dat je je doel bereikt.’ Daarna is het ook belangrijk om het doel zo concreet mogelijk te maken. Wil je minder vlees eten? Ga dan naar twee dagen vegetarisch per week. Is je doel minder suiker, spreek dan met jezelf af dat je je daar alleen doordeweeks aan houdt.
 2. Maak het makkelijk: stel jezelf een haalbaar doel.
  Wil je minder plastic gebruiken? Neem een boodschappentas mee naar de supermarkt en leg de tas al klaar op een vaste plek in je huis of in de auto, zodat je hem niet vergeet. In de supermarkt kies je vervolgens zo veel mogelijk voor producten zonder plastic.
 3. Leg jouw keuze vast: deel het met anderen.
  Schrijf je doelen op, deel je doelen met anderen of op social media. De ander kan je eraan helpen herinneren door af en toe te vragen hoe het ermee staat. Dat kan confronterend zijn, maar het is wel een stok achter de deur om je aan je voornemens te houden.
 4. Er is geen magische formule, ga gewoon van start.
  Uit onderzoek blijkt dat het veranderen van gedrag niet zozeer een kwestie van willen is, maar vooral een kwestie van doen. Begin dus gewoon, zodat een nieuwe gewoonte kan inslijten. De kans is vele malen groter dat het slaagt als je het een keer doet, dan dat je er maar over blijft nadenken. En onthoud: het hoeft niet in één keer perfect.