1. PLUS/
  2. Voor jou
  3. /Verantwoord
  4. /Het vriendelijkste ei van Nederland
« TERUG
Het vriendelijkste ei van Nederland

Het vriendelijkste ei van Nederland

David Janssen zorgt goed voor zijn kippen op zijn boerderij in het Limburgse Veulen. Zijn GIJS ei werd als eerste vrije uitloopei bekroond met de maximale score van het Beter Leven keurmerk.

"Al van jongs af aan ben ik gewend om kippen te houden. We hadden vroeger altijd al dieren, ook varkens. De boerderij zoals ik die nu heb is echt een familiebedrijf, ik heb het samen met mijn broer van onze ouders overgenomen. We zijn ons gaan oriënteren op wat we het liefst wilden doen en wat we eventueel anders wilden. Toen hebben we voor vrije uitloopkippen gekozen, dat paste heel goed bij ons."

Plezier in mijn werk
"Een grote rol in onze keuze speelde de arbeidsvreugde die dat oplevert. Het is tenslotte werk waar je dagelijks mee bezig bent, dan is het wel zo prettig als je daar ook plezier aan beleeft. Het geeft een goed gevoel om vrije uitloopkippen te houden die lekker de ruimte hebben, zich op hun gemak voelen en daardoor ook goede eieren produceren."

Het vriendelijkste ei van Nederland - Zorgboerderij De Haam

Zorgboerderij De Haam
"Mijn dagen zijn altijd erg afwisselend. Ik ben ’s morgens een paar uur bij de kippen om ze te voeren, te verzorgen en om eieren te rapen. Daarna ga ik naar de schapen en later op de dag zorg ik dan weer een paar uur voor de kippen. We hebben een gemengd bedrijf en behalve de kippen en schapen hebben we nog een hondenpension. We zijn ook een zorgboerderij. Mijn vrouw runt samen met mijn schoonzus de dagverzorging. Ouderen met bijvoorbeeld dementie of een andere geestelijke of lichamelijke beperking vinden een fijne afleiding op de boerderij. Ze kunnen bij de kippen kijken, ze helpen me vaak met eieren rapen of eitjes in doosjes inpakken. Ik vind het heel fijn dat we mensen zo kunnen stimuleren."

Het vriendelijkste ei van Nederland - Pakstation

Verse eieren
"Na het rapen worden de eieren allemaal gesorteerd in het pakstation op de boerderij. Er wordt gekeken naar de schaalkwaliteit en ze moeten een bepaald gewicht hebben. Als er iets afwijkt, wordt dat ei eruit gehaald. Zo moet de schaal van een ei bijvoorbeeld egaal bruin van kleur zijn. En na het sorteren gaan de eieren rechtstreeks in dozen naar PLUS, waar ze exclusief verkrijgbaar zijn. Hartstikke vers dus."

Binnen en buiten rondlopen
Ik zeg altijd: "de kippen hebben bij ons een luxe driesterrenaccomodatie! Ze kunnen hier alle kanten op; ze kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten scharrelen. Er is een groot overdekt buitenverblijf en ze kunnen ook een heel stuk het open weiland in als ze dat willen. De kippen kunnen uitlopen tot wel 50 meter van de stal, en er staan overal bomen en struiken. Als er schapen langs de kippenstal lopen, lopen de kippen vrolijk met ze mee door het weiland. Maar ‘s avonds gaan de kippen allemaal op stok, omdat ze zich binnen toch het veiligst voelen."

Natuurlijk gedrag
"Mijn streven is om te voorzien in de natuurlijke behoefte en het natuurlijke gedrag van de kippen. Dat is soms een kwestie van een beetje experimenteren; wat werkt het beste voor de kippen? Als de kip zich lekker voelt en goed in haar veren zit als het ware, dan is dat ook weer beter voor de eieren die ze legt. Ze hebben hier volop afleiding; er zijn speciale pikblokken en strobaaltjes, ze krijgen extra snijmaïs en kiezeltjes. En we hebben een heuse discolamp met allemaal kleine rode laserlampjes die over de grond bewegen, waar de kippen zich op kunnen uitleven."

Blijven verbeteren
"De gezondheid en het welzijn van de kippen staan bij mij voorop. Er vinden dan ook uitgebreide controles plaats en we hebben natuurlijk het eerste vrije uitloopei met drie sterren. Daar zijn we heel trots op. Maar je blijft altijd ontwikkelen en dingen verbeteren. Zo hebben mensen bijvoorbeeld vaak niet door hoeveel voer er nodig is om de dieren te eten te geven. En dat moet ook ergens vandaan komen."

Lokaal voer
"Het voer dat ik mijn kippen geef, is lokaal verbouwd, dus er is geen soja voor gebruikt waarvoor oerwoud gekapt is in Zuid-Amerika. We doen nu een pilot in samenwerking met Milieudefensie, waarbij het doel is om voer te gebruiken dat binnen een straal van 50 kilometer van de boerderij is geproduceerd. Het is een heel intensief traject, maar ik vind het de moeite waard om hierin te investeren. Ik wil mensen een eerlijk ei kunnen bieden."

Het vriendelijkste ei van Nederland - Kippenhok

Ik heb een band met ze
"We hebben hier zo’n 38.000 kippen rondlopen. Bij andere bedrijven is dit gemiddeld vaak wel 80.000. Ik probeer dan ook een eyeopener te zijn voor anderen: het kan ook anders. In de sector zijn wij misschien niet zo heel groot, maar dat houd ik ook graag zo. We willen niet verder groeien. Ik vind het prettig om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Ik geef mijn kippen geen naam, maar ik heb wel echt een band met ze. Als je ze gaat voeren, komen ze gezellig naar je toe. Soms komt er zelfs een kip op mijn schouder zitten. De dames komen weer op me af, zeg ik dan voor de grap!"

Deel:

Lekker van GIJS

OOK INTERESSANT